NovoMiloševačka Slika dana - 28.12.2004

Zaboravljeni bunari...

Zaboravljeni bunari...

    Opis: Stari bunari su vec po malo zaboravljeni. Do izgradnje seoskog vodovoda 1964 godine, meštani su se snabdevali jedino sa "artejskih" bunara "pijaćom" vodom. Odlazak na bunar je bio svakodnevni ritual; uglavnom je to bio posao domaćica, koje su sa obranicom i po dva "šavolja" više puta "nadan", odlazile "navodu". Bila je to prilika i da se čuje, ima li čega novoga u selu. Mi klinci smo u to doba birali pogodne terene za igru, baš "okolo" najbližeg bunara. Pošto su pod prirodnim, podzemnim pritiskom stalno "curili", od njih, pa negde do kraja sela, su postojali odvodni kanali, koji su usput uvek bili "blatnjavi", sto je pogodovalo i nama decama, kao i raznoraznim jatima peradi. Na kraju tog kanala je za kisnih godina postojala jaruga ( jamure ) - opet stecište deca i peradi - "mlogi" su tamo naučili i da plivaju.
    Na fotografiji je Dojčićev bunar, nazvan po tadašnjem vlasniku kuće na ćošku, imeđu ulice Drage Stanaćev i Ive Lole Ribara i ovo je najčešći tip - voda je prvo "curila" u betonski valov, odakle je pila stoka, da bi se potom ulivala u "kadu", što je bio svojevrsni rezervoar za veće potrebe i ne daj Bože požar. Pre tridesetak godina je presušio, pa je postavljena ručna pumpa i od tada, pa na ovamo, više nema, onog svakodnevnog, neopisivog, karakterističnog mirisa pitke vode, koji zauvek ostao zarobljen, negde u utrobi zemlje iz koje je poticao...
    Bušenje se "desilo" 1906 godine, do dubine od 265 metara, a kad je voda "krenula" , po priči starijih, kopači su šibama "zdravo jako" tukli malu decu i vikali: "Da upamtite, kad' je procurila voda...".

Copyright © - - All right reserved
Link sponzora   Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po godinama !!!