NovoMiloševačka Slika dana - 22.05.2005

Ludaje...

Ludaje...

    Opis: Evo, još'ednog rada "našog" vrednog Pjera - zeta miloševačkog iz Francuske...
     Ovde je G-din Bruel pokazao dobro poznavanje karakterističnih pojmova vezanih za "našo" podneblje - postoji izreka:

 • Stao na ludaju, razgrn'o kukuruz, pa ugledo Kikindu...

 •      Verovatno znate da su najlepše gibanice od "tegljenog" testa "sas" ludajom, pa još kad se "malko pospe sas" cimetom, a takođe od jela - pun "plek" naređani' krompira i ludaja na "režnjove", gore kobasice "belouške", pa kad se "turi" u paorsku peć, il' običnu "lektričnu" rernu, a sve to onako dobro "zamašćeno" svinjskom "mašćom" - da Vam "nepričam" dalje, a šta kažete tek za pržene semenke od ludaja?
       Od familija, "vezano" za taj pojam imamo dva porodična "špic-nameta" i to baš Ludaja i Bundeva. Najpoznatiji od "Ludaja i Bundeva" je svakako Momčila-Moma Ludaja, od Radojčini', dugogodišnji "diriktor" AD IGK Polet iz Novog Bečeja, fabrike crepa i keramički' pločica ( sada, "posla" privatizacije su u "sastav" - Nexe grupe iz Hrvatske... )...
       Setimo se mi ( "širo društvo, zaokupljeno divanom" i pivom... ), "jedared" uveče, da je Momin rođendan, a da nije "prijavio". O'ma smo se organizovali - "izšpaj'za izvadimo" jednu ludaju, rasečemo je "popolak", G-đe su našle "šaren papir" za poklone, upakovale ludaju ko "bonbonicu", još su joj i "mašnicu udarile na vr'", "upalimo aftove" i "teraj" kod slavljenika, "brez" najave. Naravno slavljenik i ostali ukućani su nam se "silno" obradovali, što smo se setili i došli, a njegovu ćerku ( "uto dobo" je imala oko 5 godina... ) je "zdravo" zanimalo, šta smo mi to doneli "napoklon". Kad je "rođendandžija, posla" strpljivog otvaranja najzad "otkrijo" sadržaj, mala se jako obradovala, ukapirala "poruku" od poklona i naprosto viknula:
 • Tata..., pa to je naš rod!!!
 • Copyright © - - All right reserved
  Link sponzora   Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po godinama !!!