NovoMiloševačka Slika dana - 20.09.2009

Kolki je kilometer u NM ?

Kolki je kilometer u NM ?

    Opis: Gvožđara "TeknoGvožđar" i ulazna vrata od "Kaštilja"...

    1967-me godine, "uBeodru" na "Glavni sokak" je napra'ljen drum od kameni' "kocki, ot" centra , pa "atprilike" skroz do Zaćkove i "Gagićove" kuće...
    "UTo dobo", drum je ravn'o pravi, pravcati, parni valjak, na koji smo se mi "dečurlija" vozali, a kad' je vozač, inače Bosanac, "bijo razPoložen"...
    E, "jedared", kad' su došli "indžiliri", pit'o on nji':

 • Jeli..., a kolki je ođe kilometar ?
 •     Svi su se začudili tak'om pitanju i pokušavali da mu "obJastnidu", da je "kilometer, svugdi kilometer" i nije "vredilo" !!!
      Uporno je "tvrdijo" da je "uBrda" "kilometer" druma kraći, a u "ravnicu" duži, te da 'oće da ga "priVaridu", jer je navodno "radijo" na normu i da 'oće lično da se uveri kol'ki je "kilometer" u Novo Miloševo !!!
      I šta će..., "indžiliri" su uzeli jednu "mernu pantljiku ot" pedes't "meteri" i zajedno "sas šnjimena", uz povorku nas dečurlije, krenuli u merenje i to "ot" ulazni' vratiju Kaštilja, pa prema centru Miloševa...
      Kad' smo stigli do ondašnje farbare Paje Bajinog ( nije bila njegova, neg' je on "bijo" poslovođa, al' se po njemu tako "zvala"... ), neko je vikn'o:

 • Tačno jedan "kilometer" !!!

 •     Gledajući unazad, Bosanac dugo nije mog'o da se načudi, jer veli "kodNji uBosnu" kilometar druma ide "gorena-dolena", a stvarno "razTojanje" izmeđ' početka i kraja "bidne šesto-sedamsto meteri", a gle "kodNas" - kol'ki je drum, tol'ko je i "razTojanje" !!!

      "OdOta" doba, pa sve i do dan "danaske", kad' bi nekom "Milošefčanu" trebalo slikovito "obJasniti" kol'ki je "kilometer, kazali" bi:

 • Od Kaštilja, pa do farbare Paje Bajinog !!!
 • Copyright © - Dragan Belić - All right reserved
  Link sponzora   Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po godinama !!!

  Ova Slika dana, al':