NovoMiloševačka Slika dana - 22.03.2010

Strogi majstori su bili !!!

Strogi majstori su bili !!!

    Opis: Točak "ot" bicikla, spreman "za majstora", da mu promeni "špice" i nacentrira ga !!!

    Jedna od nekada'nji "radijonica" za 'opravke biciklova je bila, kad' iz pravca centra, skrenete levo u "sokak" Sonje Marinković, o'ma' treća kuća "sas" desne strane. "Vlastnik" joj je "bijo" Imre Baracjoš, inače kolar "po struki", koji se na vreme "priŠaltovo" u "mekaničare", kad' je "vidijo" da njegov zanat nema budućnosti. Inače, nije se nikad' "ženijo", pa je "uTu kuću, živjio sas" sestrom Veronkom, koja se isto tako nije udavala...
    Vol'o je da "tera šalu", pa je tako recimo, kad' bi "sokakom prolazijo" Gruja Mirosavljev - Koćić, im'o pripra'ljen pravi kočić, pa bi ga "kav" slučajno udar'o "sas kalapačom uZemlju" !!!
    Kad' bi "prolazijo" Sever Arsenov - Svirac, on bi uzim'o metlu "uRuke" i "pravijo" se da "kav" svira u tamburu !!!
    Jedino ga je, što ono "kažedu - živog jeo, izvestni" Proka, koji bi još od "ćoška" vik'o:

 • "Di" siii..., Vimraaa ?!?
 •     E "ondak" bi majstor Imre momentalno zatvar'o "radijonicu", komentarišući:

 • Evo ga ide onaj "prostul"..., ona budala !!!
 •     "Dečurliji" je bijo omiljen, jer je u "jednu drvenu kutiju", uvek im'o "priPraljene", zelene, "takoZvate - paprene bonbone", onako blago posute "sas praškastim", belim šećerom, koje je il' sám "delijo" il' "govorijo" da se sami "poSlužidu"...

      "Sas" mušterijama je uvek bijo "strogo" poslovan. Više "puti" sam "kav deran, nosijo" točak "ot" mog' bicikla, a da mu "promeni pokidate špice" i nacentrira ga. Svaki put bi mi rek'o da sednem na stolicu "isprid" njega i prvo što bi me pit'o, bilo je - čiji sam ?
      "Ondak" bi me "pažljivo" sluš'o i "gledijo" ispod "šilta ot" kačketa, a kroz jaku "dijoptriju ot naočári"...
      Kad' bi mu kaz'o da sam - sin Batuša Belića i učiteljice Selene, on bi značajno i "sas odobravanjom" klim'o "sas" glavom i tek "ondak" bi mi "primijo" pos'o !!!

      E..., "poslednji put", kad' sam "bijo" kod njega, "posla" pomenutog', obaveznog' dela "divana", uz'o mi je točak iz ruku, "metno" ga na kolena, iznad koji' je od "člankova", pa do vrata im'o "kožnju", radnu kecelju i poč'o da broji "buše ot" nedostajući' "špica". U "jedan momenat" je nekako zamišljeno, "sas" kažiprstom "priš'o priko" buše za ventil, pa je i nju "uBrojo, naŠta" sam "kav" pravi "znaja" reagov'o:

 • Pa to Vam je "buša ot" ventila..., to se ne broji !!!

 •     A on me je maltene ošin'o "sas" pogledom, gurno točak "uRuke" i kaz'o:

 • Na..., idi u kurac..., "neMogu" da ti opravim..., ti ćeš mene učiti - balavac jedan !!!
 • Copyright © - Dragan Belić - All right reserved
  Link sponzora   Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po godinama !!!

  Ova Slika dana, al':