NovoMiloševačka Slika dana - 04.07.2013

Poseta Odbora za selo SANU !!!

Poseta Odbora za selo SANU !!!

    Opis: Evo "komplektnog" teksta, mlade saradnice "naNaš" sajt, Jovane Vlahović, iz "Banatckog" Kulturnog Centra, a o poseti Odbora za selo "SRBSKE" AKADEMIJE NAUKE I UMETNOSTI !!!

     Okrugli sto "Kulturne potrebe našeg sela u trećem milenijumu: Novo Miloševo i Nakovo", u organizaciji Odbora za selo SANU i Banatskog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Opštine Kikinda, održan je 26-28. juna 2013. godine u ovim dvema opštinama u Banatu.
     Tema je bila pitanje kulture i kulturnih potreba sela sa posebnim osvrtom na dva naseljena mesta: Novo Miloševo u Opštini Novi Bečej (oko 6 500 stanovnika, starosedeoci), i Nakovo u Opštini Kikinda (1700 stanovnika, kolonisti doseljeni posle Drugog svetskog rata). Učesnici i gosti Okruglog stola bili su: akademik dr Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo SANU, akademik dr Časlav Ocić, dr Milovan Mitrović, dr Danilo Tomić, dr Živojin Petrović, dr Milan Micić, dr Jovica Trkulja, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, MA Sonja Žakula, MA Nataša Mladenović, Vera Batina, sekretar Odbora za selo SANU, Vasilije Belada, Dragoljub Badrljica, Marija Tanackov...
     Učesnici Okruglog stola posetili su Novo Miloševo i Nakovo, a u Novom Bečeju i Kikindi je u dva termina održan Okrugli sto.
     26. juna 2013, učesnicima i gostima Okruglog stola priređen je obilazak Novog Miloševa. Domaćin Radovan Vlahović organizovao je obilazak značajnih kulturnih tačaka Novog Miloševa: privatnog Muzeja starih traktora "Žeravica"...

    ..., o kom je govorio i demonstrirao rad pojedinih starih mašina...

    ..., urednik novomiloševačkog sajta Dragan Belić, privatnog Zoo parka Dragana Jorgina...

    ..., ljubitelja retkih i egzotičnih vrsta ptica i osnivača parka, Galerije "Atar"...

    ..., stalne postavke fotografija Ljubomira Bate Kojića, u svetu višestruko nagrađivanog fotografa, koji je gostima govorio o svom stvaralaštvu, Doma kulture u izgradnji...

    ..., gde su gosti i učesnici imali priliku da obiđu građevinu koja je nedovršena već 15-ak godina što onemogućava kvalitetan društveni i kulturni život novomiloševčana, OŠ "Dr Đorđe Joanović", gde je goste dočekao...

    ... i kroz školu proveo direktor škole Duško Terzin...

    ..., Omladinskog doma gde je goste primio predsednik USFV-a "Teodor Pavlović" Duško Pajić...

    ... i Etno-muzeja "Kotarka", koji se nalazi u okviru nekadašnjeg kompleksa dvorca "Kaštilja"...

     ... i ima zavidnu zbirku eksponata o kojima je, kao i o kratkoj istoriji sela, govorio Dragan Belić.
     27. juna 2013, održan je Okrugli sto "Kulturne potrebe našeg sela u trećem milenijumu" u Domu kulture Opštine Novi Bečej. Uvodničari su bili: Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, dr Milovan Mitrović i MA Sonja Žakula. Prof. Dragoljub Badrljica, osnivač Mokrinskog muzeja, govorio je o svojim iskustvima organizacije kulture na selu. Usledila je diskusija, gde su svi učesnici i gosti izneli svoje stavove i predloge rešenja problema kulture na selu sa posebnim osvrtom na Novo Miloševo.
     U popodnevnim satima 27. juna 2013, učesnici Okruglog stola posetili su selo Nakovo, gde su ih ugostili predsednik Mesne zajednice Nakovo Mladen Đuran sa svojim saradnicima i prof. dr Jovica Trkulja, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i rođeni Nakovčanin. Prva tačka obilaska u Nakovu bila ju Mesna zajednica, zatim biblioteka gde je goste dočekala knjžničarka Vesna Majstorović, granični prelaz u Nakovu Srbije prema Rumunija koji će uskoro biti ponovo otvoren o čemu je govorio nadležni policijski inspektor, Dom izviđača, o čijoj dugoj tradiciji je govorio predsednik jednog od retkih živih Udruženja izviđača, Vatrogasni dom, gde su učesnici bili u prilici da čuju o značajnim postignućima vatrogasnog društva na republičkim takmičenjima, OŠ "Petar Kočić", o čijem istorijatu i radu je govorio dr Jovica Trkulja, novoizgrađeni nakovački pravoslavni hram o kom je govorio nakovački sveštenik, prostorije Kulturno-umetničkog društva "Izvor", gde je domaćin bio predsednik KUD-a, i nakovački Dom omladine.
     28. juna 2013, održan je Okrugli sto "Kulturne potrebe našeg sela u trećem milenijumu", ovog puta u Domu učenika u Kikindi. Uvodničari su bili: dr Milan Micić, dr Jovica Trkulja i MA Nataša Mladenović. O radu zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Jovan Popović iz Kikinde u seoskim ograncima govorila je Marija Tanackov. Usledila je diskusija na temu kulture na selu sa posebnim osvrtom na selo Nakovo. Zaključci učesnika Okruglog stola "Kulturne potrebe našeg sela u trećem milenijumu: Novo Miloševo i Nakovo" biće objavljeni u Zborniku u izdanju Odbora za selo SANU.
     Ovaj značajan događaj ispratile su televizije: RTS, novobečejski Info kanal, TV Velika Kikinda, i TV Rubin.

    

Copyright © - Dragan Belić - All right reserved

Link sponzora   Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po godinama !!!

Ova Slika dana, al':