NovoMiloševačka Slika dana - 24.03.2015

Šta nam radi Darko ?

Šta nam radi Darko ?

    Opis: Darko Rakić je iziš'o u "belgijske novine" !!!

    Evo linka - http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.hbvl.be%2Fcnt%2Fdmf20150320_01589657%2Fservier-schrijft-computerprogramma-om-vlaams-te-leren&h=HAQHvy1oJ

    A evo i prevoda, kojog' je naravno, Darko "uRadijo":

    Srbin napisao program za računar da bi lakše učio flamanski

    Beringen - Oprostiti se od svog doma, porodice i prijatelja na godinu dana zbog jedne sasvim nepoznate zemlje, nije nimalo lako. Mnogi su pozvani, ali se retki odazovu. Darko Rakić (19) je uskočio u svoje novo iskustvo i AFS avanturu u Beringenu.

    Dana 22. avgusta, Darko Rakić je doleteo iz Srbije u Pal. Kao AFS učenik na razmeni, boravi u kući porodice domaćina godinu dana. Ovde pohađa sedmu godinu, smer "Tehničar održavanja industrije", dok je u Srbiji pohađao "Mehatroniku".
    Prema rečima njegovih nastavnika, on je jedan uzoran učenik, često čak i najbolji u odeljenju. Dolazak u Belgiju međutim nije bio nimalo lak. Posebno je jezik bio "kamen spoticanja". U početku je znao jedino engleski i srpski. Na biciklu, on je naučio svoju prvu holandsku reč: "lieveheerstbeestje" (bubamara). Prva tri meseca je imao lekcije holandskog jezika u Haseltu, ali je smatrao da to nije bilo dovoljno. Zbog toga, on je napisao jedan kompjuterski program koji bi mu pomogao ne samo da uči zvanične reči, već i reči dijalekta koji čuje svakodnevno na ulici.
    U porodici, on ima brata i sestru, ali ih ne vidi često, zato što više ne žive kod kuće. Darko smatra belgijski društveni život veoma čudnim. Prema njemu, Flamanci su vrlo ograničeni na sebe i često vole da budu sami. U Srbiji je normalno da idete gotovo svakodnevno komšijama u posetu, ali kada Darko komšiji donese flašu piva dok on radi u svojoj bašti, mi ga tada smatramo veoma čudnim. Ipak, on može da izlazi, igra bilijar i uvek da se osloni na svoje drugove iz razreda. Čak i kada su izviđači u pitanju, uživa da im pomaže, prljajući svoje ruke.
    Preko skajpa održava gotovo svakodnevni kontakt sa porodicom i devojkom, jer je veoma teško i skupo da oni iz Srbije posete Belgiju. Međutim, on je jednom iskoristio školsku ekskurziju, kao priliku da vidi svog oca, koji je tada radio u Nemačkoj. "Kada se otac i sin sretnu u jednoj zemlji koja nije njihova, to je veoma čudan osećaj", rekao je Darko.
    U prvoj polovini jula, on se vraća u svoju domovinu, ali ukazuje na to da će mu mnoge vrste belgijskih piva, kao i ukusni svinjski obraščići najviše nedostajati. Iako oni u Srbiji jedu sve od svinje, obraze je Darko prvi put ovde probao. On već planira da tamo predstavi ovaj klasični flamanski specijalitet.

    Prenosimo Vam pozdrave, od Lale iz Belgije, a mi uzvraćamo, pozdravom iz NM-a !!!

Copyright © - Dragan Belić - All right reserved

Link sponzora   Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po godinama !!!

Ova Slika dana, al':