NovoMiloševačka Slika dana - 02.01.2005

Uveliko sezona disnatora...

Uveliko sezona disnatora...

    Opis: "Sizona disnatora" je uveliko u jeku; "naŽalost", sad' se to radi maltene industrijski, tako da polako nestaje stara, "disnatorska" tradicija.
    Počinjalo se u rano jutro, a završavalo duboko u noć. Pri samom činu klanja, svinjska glava je morala obavezno biti okrenuta ka istoku, kad' se kupila krv za krvavice ( neka domaćinstva su je, po "uSirenju" pekla, za prvi "fruštuk", a pre kožure...). Zatim nastupa prljenje slamom, pa potom "šurenje uKace" il' u uzduž presečenim metalnim buradima, uz stalno okretanje uz pomoć užadi il' lanaca i najzad "rasplaćivanje". Tu je već počinjalo "dečijo" otimanje za "uvo" ili rep, koje traje skroz do, uz pomoć trske, naduvane bešike. Za to vreme domaćice "spremadu" pogačice, kolače, "čistidu lukac", "peredu" creva, "pečedu" prvo meso "naVodu" "od pabušine", kuvaju paprikaš i obavezni kupus, koji je tako dobar "da se razbol'o" i tako sve do pravljenja kobasica i "bare"...
    Da ne dužim, tek je onda po meni nastupao pravi disnator - svi za "astal" i "doUjutru", pa ko može...
    Jedne zime, "kav deran", sam "bijo" na "isPomoć" kod ujaka - kad' se kod njega "kolje", uvek nas "strefi" nekakvo "lošo" vreme, a tog' dana je bilo "ladno" i pao je sneg "doKolena". Dok se radilo, "pauljice" su stalno padale "zaVrat" i teško se radilo, te su na poziv za ručak, sem ujaka i mene, svi ostali vrlo rado ušli "uNutra". Ćutali smo, on je "mešo" čvarke u "bograč", ja sam nešto sklanj'o, zaklonjen iza nekakvog stuba, kad "sas avlinski" vrata naiđe Vaja Bekeš, inače "salašar iz Rita", al' je tog' dana "bijo nešto u selo" i zabrinuto upita ( čitaj polako, poluzatvorenim ustima, "sas" dubokim, dubokim basom...):

 • Ej..., Milane..., pa što sam radiš?

 •     Po ujakovom izrazu lica sam "znavo" da će biti "kakva" provokacija:
 • Eto..., tek što sam se "istreznijo", pa sam sad ja "reduša", a eno oni drugi su se "oŽderali", pa "spavadu"...

 •     Vaja pogleda levo-desno, da vidi "imal' koga", mene nije "spazijo", priđe ujaku, pa u poverenju reče:
 • Au, isto tako i mi..., TEK TREĆI DAN "NADEVAMO" KOBASICE!!!
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...