NovoMiloševačka Slika dana - 30.01.2005

Crveni krst...

Crveni krst...

    Opis: Početkom osamdeseti' godina prošog veka naša "ambulanta" je imala jedno vozilo "crvenog krsta" tipa Lada karavan "sas ležaljkom", koje je često bilo na putu, pa su se ljudi dovijali na raznorazne načine, kad su 'itni "slučajovi bili u pitanju"...
     U "ta doba" odbornici Pravoslavne Crkvene opštine Beodra "rešidu", da ponovo "ispišedu" Ikone "pocrkvi", pa je "zadužena" delegacija išla od "kuće do kuće" i kupila priloge za "živopisca". "Zimnje dobo", ledena kiša, "flasteri" zaleđeni, a naravno, kod svakog domaćina se "popije po koja domaća" i kad su izlazili "iskuće" opančara seoskog Adži Bogosava, Stanko Felbab "sklizne o tociljarku, što su deca odonomadne napravila" i padne. Sve se to dešava "prikoputa" od "bendzinske" pumpe, gde smo "kav" momci, stalno "džabolebarili" - vidimo i mi kroz "ajzlog" da "tu nešto ne valja", kad dotrči mlađi Stankov sin Vasa, dobroćudna "debeljuca", velik' šeret i šaljivdžija, al' ovoga puta dosta "poplašen zbog situvacije" i veli na mene:

 • Dragane, brzo "daj afto", moj BABA je "skrjo" nogu...

 •      Priteram "afto" do "avlinske" kapije - društvo je bilo snalažljivo, te su "već bili" Stanka "natovarili" na "krilo" od puni' vrata i "ondak" ga "tako zajedno", "utovaridu" kroz stojadinov gepek, skroz do naslona prednjih "sicova". Kako sam "sedio za volan", "odjedared" se do mene "našla" njegova glava, "sas zgrčenom" grimasom, on "polagano" otvori oči, "pripozna" me, pa kaže:
 • "Ej Dragane..., pukla je "kav" puška..., jaoov!!!

 •      Brzo je do mene seo Vasa, "jurili" smo "kol'ko gud brže" nam uslovi dozoljavali do "ombulante" i uz pomoć drugih, zatečeni' "na lice mesto" ljudi, ga uneli unutra. Doktora "nema", Stanko jauče, a "po školama" su nas učili, u "okviru" "Opštonarodne" odbrane i zaštite, da u slučaju preloma noge, po šavu treba brzo "pocepati" nogavicu od pantalona, kako bi oslobodili otečeno mesto od pritiska, kad - Stanko obučen u suknene "čakšire" - nema šava. Ajd', šta će, Vasa dosta hladnokrvno, al' pažljivo, uze makaze, pa poče da seče nogavicu od članka, skroz do kolena. Ništa se "nevidi" od dugački' gaća, a da ne bi tražio šav, Vasa i tu nogavicu, isto iseče do kolena. Kako je sek'o, svi zajedno gledamo po "listu" i cevanici, koja je počela da se "belasa" - ništa se "nevidi" - konstatujemo da mora biti, da je prelom ispod bele, vunene čarape. Stanko od bolova i dalje jauče, već je "bio skroz natak'o" šubaru "priko očiju", stisn'o s' obe ruke glavu... Vasa "krene smakazicama" da seče i čarapu, kad "odjedared" zastade, malo se odmakne unatrag, pa upita:
 • BABO..., "jesil" ti OPR'O noge sinoć..., nemoj da nas TU slučajno osramotiš "prid" doktorom, "sestricama" i narodom ovim...
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...