NovoMiloševačka Slika dana - 30.01.2005

Crveni krst...

Crveni krst...

    Opis: Početkom osamdeseti' godina prošog veka naša "ambulanta" je imala jedno vozilo "crvenog krsta" tipa Lada karavan, "sas ležaljkom", koje je često bilo "naPut", pa su se ljudi snalazili na raznorazne načine, kad su 'itni "slučajovi" bili u "pitanje"...
    U "to dobo", odbornici Pravoslavne Crkvene "Obštine" Beodra, su "rešili" da "naNovo izCrtatu" ikone "poCrkvi", pa je "zadužena" delegacija, išla "odKuće, doKuće", a da bi "sKupila novaca", da "platidu živoPisca"...
    Bila je zima, padala je ledena kiša, "flasteri" su bili zaleđeni, a naravno, kod svakog domaćina se "popije" po koja "domaća viška" i kad su izlazili "iZkuće" opančara "sevoskog", Jovana Adži Bogosava, Stanko Felbab je sklizn'o "o tociljarku", što su deca "odonomadne" napravila i pao !!!
    Sve se to dešavalo "prikoPuta" od "bendzinske" pumpe, "di" smo "kav" momci, stalno "džaboLebarili". Vid'li mi sve to kroz "ajzlog", da tu nešto "neValja", kad je odatle i dotrč'o mlađi Stankov sin Vasa, dobroćudna "debeljuca", velik' "šeret sevoski", al' "ovaj put, bijo poPlašen", zbog "situvacije":

    "PriTero" sam "afto" do "avlinjske" kapije, društvo je bilo snalažljivo, te su "već bili" Stanka "natovarili" na "krilo" od puni' vrata i "ondak" su ga tako zajedno, utovarili kroz stojadinov gepek, skroz do naslona prednji' "sicova". Kako sam "sedijo" za "volan, odjedared" se do mene "našla" njegova glava, "sas zgrčenom" grimasom i kad' je "poLagano otvorijo" oči i "priPozno" me, kaz'o mi je:     Brzo je do mene seo Vasa, "jurili" smo kol'ko "guđ brže" su nam uslovi dozoljavali do "ombulante" i uz pomoć drugi', zatečeni' na "licino mesto", su ga uneli unutra. Doktora "nema", Stanko jauče, a "po školama" su nas učili, u okvir' "ObštoNarodne" odbrane i zaštite, da u slučaj' preloma noge, po šavu treba brzo "pocepati" nogavicu od pantalona, kako bi se oslobodilo otečeno mesto od "pretiska", kad' ono, Stanko je "bijo" obučen u suknene "čakšire, di" nema šavova. Ajd' šta će, a Vasa je dosta 'ladnokrvno, al' pažljivo, uz'o makaze, pa je poč'o da seče nogavicu od članka, skroz do kolena. Ništa se nije "vidilo" od dugački' gaća, pa je Vasa i tu nogavicu, isto tako "iSečko" do kolena, a prelom je zapravo "bijo" ispod bele, vunene čarape !!!
    Stanko je od bolova i dalje jauk'o, pa je natak'o" šubaru "priko očiju" i stisn'o "sas" obaDve" ruke glavu !!!
    Vasa je kren'o "sas"makazicama" da seče i čarapu, pa "je "odJedared" zast'o, "malko" se odmakn'o "unatraške", pa ga je pit'o:
Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...