NovoMiloševačka Slika dana - 25.02.2005

Špediter MZ...

Špediter MZ...

    Opis: Krajem šezdeseti' godina prošlog veka, "desila" se smena generacija teretni' prikolica i to sa drveni' kratki' il' dugački' paorski' kola, na špeditere, čelične "konkštrukcije". Po prvi put su za tak'e svrhe u upotrebi bili "gumani" točkovi, pa su bila lakša za vuču i to čak sa više tereta. U evoluciji teretni' prikolica, ovo je bio poslednji korak "sas" upotrebom "konjske radne sile". Kasnije su baš ti špediteri, uz dodatak naletne kočnice i svetlosne signalizacije, uspešno prepravljani u traktorske prikolice, a i "dan danas" su čuvene "kikinske trotonke"...
     Do uvođenja organizovanog iznošenje smeća 1993-će, kad' je bilo nabavljeno odgovarajuće vozilo za te i druge potrebe, Mesna zajednica je imala samo jednog belog konja i špediter, "zašta" je bio zadužen Ivanjica ( naglasak je na ono zadnje "I"... ), koji je uglavnom kupio po selu "strvine", a po potrebi obavljao i ostale radove.
     Radnja ove priče se "dešava" ispred starog Zadružnog doma, na ulazu za "kaaperaciju", gde su se po tradiciji u prepodnevnim satima, "kupili" paori. Naravno, različite teme su tu "obrađivane": od novosti u "selo", "priko" aktuelni' sezonski' radova, pa sve do "šacovanja" prolaznica, kad primete da iz MZ izlaze Ljubica Radnova, Pera Vodovod , a iza nji' nekako nevoljno, Ivanjica i odma' ućutaše...
     Neko je ranije, pored puta ostavio naslagana tri gasna seta, pošto je u toku bila gasifikacija sela i Ljubica ćutke pokaza prstom prvo na Ivanjicu, pa na ta tri tri sanduka i veli da ih' nosi za njima u Omladinsku ulicu, a ovaj skide kačket sa glave, poče snažno da ga mlatara malo u pravcu "naredbodavca", malo ka setovima ( čitaj "po ciganski"...):

 • Šta..., pa zar ovo u ruke da nosim, nema ništa u ruke, uzmi od Pere "afto"..., nema ništa sa rukama...

 •      Paori ga složno "pitadu" - a "di" mu je špediter, on se okrete ka njima, stavi kačket "naglavu", pa ih' besno upita:
 • Šta?

 •      ...oni "ponovidu" pitanje, a on veli:
 • Na TEHNIĆKI...
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...