NovoMiloševačka Slika dana - 04.03.2005

Miša sDerića...

Miša sDerića...

    Opis: Što se tiče banatske željeznice, Miloševo je važna raskrsnica za Mađarsku i Rumuniju, no pruge sve manje "valjadu". Od "Drugog rata" "naovamo" "trired" su donosili nove šine - pa odnosili, zadnji put 1988 godine, kad je Milošević "došo navlast". Levo je pruga za Bočar, "Subaticu" i mađarsku granicu, a desno za Derić, Kikindu i rumunsku granicu...
     Današnja priča je u vezi Derića, to je bila mala željeznička stanica, uglavnom "korišćena" za salašare, no voz je uvek stajao i čak je kondukter vik'o - Željeznička stanica Derić!. Danas je to samo oronula građevina, "vozovi" više "nestajedu", novi kondukteri verovatno ni "neznadu" da se to nekad' koristilo. E, pa na jednom salašu je sam živeo izvesni Miša, a opravdano su ga "prozvali - sDerića". Kako bi Vam ga opis'o, mali, "nabijen", glavat, uši velike, nos velik, oči krupne, a "budze" i usne - to mu je tek bilo veliko. Neki su se šailili i tvdili da Miša samo "fruštukuje" i ruča, a uveče samo "pritrese sas" jezikom ispod "budza" i nakupi ostatke 'rane za večeru - "ondak" možete misliti "kaki" je bio... Svejedno, bio je siroma', al' veseljak i tako on "odjedared" poče svako veče da "čašćava sve prisutne u kafanu", "naručiva muziki" i "mulatuje". Brzo se pročulo i "što" - ko zna, koji je "andrak" njega ter'o, no kopajući "jedared ponjivi", zaključi da se ispod sloja crnice, odma' nalazi vrlo kvalitetan zeleni pesak, čist, bez "grumenja" zemlje - za građevinske radove "ubilo se". "Pustio je buvu" kroz Miloševo i Kikindu i ljudi se "sjatiše" kod njega u nabavku, a naplaćiv'o je razlićito, od litre "palinkovca" do 70, 80 'iljada ( stari' prastari' novaca, ko zna koji'...) po "špediteru", što mu je bilo dosta za večernji provod. "Jedared" je malo "pritero", pa je ost'o "beznovaca", a "još" bi pio. Koga god je pit'o, a on ga je "cigurno" čašćav'o zadnji' dana, nije im'o da mu "da na zajam" i tako se on "dede" kod nas ( u to vreme...) studenata. Kaže mu jedan moj prijatelj:

 • Ama Mišo, pa di si ti naš'o od nas "golja" da tražiš u zajam, a i da imamo, ko zna kad bi nam vratio...

 •      Miša plane ( čitaj "pomalko promuknuto", a kad "naiđu usneni suglasnici", usled veliki' "budza", "pravi kav" kad "udari" membrana na "bas-doboš"...):
 • Ko, jel' ja da "nevratim"..., ta ja mogu imati više novaca neg' svi Vi zajedno, kad završite za "diriktore" - meni su bili "putari", da se pogodimo da mi "iscrpidu" sav pesak "sas" njive i nudili su mi 800 "milijona"..., al' šta..., ja SAM, najbolje poznajem MENE... pa ućuta i "žmurećki" pokaza desnom rukom ponosno na sebe, oko srca - samo što nije zaplako u tom pijanom stanju i nastavi glasno: ...koji će mi moj, tol'ki novci na "gromilu" - o'ma bi naš'o "kakvu žviždoljku" ( ženu "lakog" morala...), dov'o bi je kući na salaš, kad-tad bi se "oždero" i "ondak" bi me ona ubila, uzela sve novce i šta sam "ONDAK URADIJO"?
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...