NovoMiloševačka Slika dana - 23.04.2005

Lazarica...

Lazarica...

    Opis: "Sinoćke" je kod pripadnika pravoslavne vere, obeležena Lazaríca...
    Za sve "klince" i "klinceze", to je poseban dan, jer se "ondak, posla" škole, jedva dočeka "pomrčina", da se "palidu i priSkačedu" vatre na "sokak". To je jedna od retkih prilika, da zajedno "iziđedu" na "sokak" i deca i roditelji i "kav" što se vidi "naSliku", stariji "iznosidu" stolove i stolice, pa "sednedu", dok deca stalno "vatadu" zalet, usput do odraza "vičedu i "ondak priSkočidu" vatru kroz plamen !!!
    I dan, "danaske" pamtim te kratke momente vreline, dima od "trulavog tulaja" i neizvesnosti prilikom doskoka, brižnog pogleda stariji' i iznošeni' kapa "naGlavu", da nebi izgoreli.
    Ti "sitni trenutci", su "upisatii za večito", kod svakog' miloševčana(ke)...
    "Posla Drugog rata", bilo je pokušaja, da se taj običaj "izKoreni" - zbog navodne "apasnosti od požara", no, to im nije uspelo, "kav" što nije uspelo, ni' da se "ukine" Sveti Ilija - miloševačka slava...
     Kad je moja mlađa ćerka Marija, "krenila" u prvi razred osnovne škole, imala je najlepšu učiteljicu na svetu, sas dugačkom, pravom, plavom kosom". Te godine, posle Lazaríce, "bijo" nam je u posetu, brat "odUjaka" i kaz'o je "zabrinuto", kako je Marijina učiteljica, "sinoćke priSkakala" vatru, upala "uNju", pa joj je skroz izgorela kosa, te je postala ćelava, pa je jadna Marija, je o'ma' briznula "uPlač" !!!
    I to se zna..., svake godine "posla" Lazaríce, berberi i "flizeri imadu pojačano" posla !!!

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...