NovoMiloševačka Slika dana - 28.04.2005

Kestenje...

Kestenje...

    Opis: Drvored "od kestenja" na "glavnim sokaku"...
    Pre više od trides't godina, ondašnji saziv Saveta Mesne zajednice, je "digođ izČačko" sadnice "divijog" kestenja zaBadava" i "poDelijo" meštanima na "glavni sokak" da i' zasadi. U početku je to jako lepo izgledalo, no "ondak" su počele nevolje...
    Sad' trenutno kako vidite "nasliku" - jako lepo izgleda; već je poč'o da cveta, "sokak" izgleda "jednako", al' samo da prošetate "flasterom ispodkuća, vidićete" da je "korenje" počelo da izdiže "ciglje", pa čak i temelje od kuća, a da ne govorimo o "ćuprijama priko jendeka". Dalje, oluci "naSvaku kuću" su puni "lišća" i plodova kestena, još od prošle "sizone". Plodovi sporo "trulidu", pa i' još ima po "jendecima" i travnjacima, a "granje dodiriva" 'lektrične žice, telefonske i kablove od "kabelske" televizije.
    Nije kraj - kad je najgore ?
    Najgore je "uJesen", kad' počne da opada i lišće i kestenje, pa "ondak" svi "to "čistidu uJendek", pa "uPalidu"..., e "ondak" celo Miloševo, a "poGotovu", kad' nema vetra, "bidne" u "dim".
    Kav' da se "dogovoridu", učitelji "ondak na "časove" likovnog' tražidu" da deca "donesedu" kestenje i čačkalice, da bi pravili "čovečuljke i ko zna šta još", pa se malo smanji količina plodova po "sokacima", al' se zato na "kratke" i "dugačke", "školske odmore", deca "gađadu sas istim", pa "bidne poRazbijani pendžera", a Bogami i lepi' čvoruga po glavama - baš lepo "ispadne" čvoruga od kestena...
    "Za čudo"..., svaka, "nova", seoska vlast je "branila to kestenje", pa su "redki pojedinci", koji su "počupali to drveće", uvek nailazili na "osudu, namesto fâle", uz legendarnu rečenicu:

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...