NovoMiloševačka Slika dana - 23.06.2005

Mastna voda iz kopove...

Mastna voda iz kopove...

    Opis: U toku je veterinarska akcija "uzorkovanja krvi kod ovaca, a u cilju otkrivanja" zarazni' bolesti - "momenat je zabeležijo" saradnik - Saša Stokić. Za one koji "neznadu, sve se događa uAtar, na evedru - ograđeni", najčešče kružnog oblika, prostor za ovce, "di" se obavezno nalazi i kućica za čobane...
     Stanomir Kurta je "bijo" naš tradicionalni, porodični "kasapin - klao" je još kod mog "prandede", pa dede, pa oca, a u moje "dobo", ga je "nasledijo" sin Vela. Da Vam ga opišem: "začudo", iako se "bavijo" mesarskim zanatom, nije "bijo" deb'o, neg mršav, "malko" pogrbljen, im'o je zdravo velik' nos, a glas mu je "bijo" visok, "promuknut", verovatno zbog tog', što je "bijo" u stanju da non-stop nešto priča...
     Kad dođe da se dogovorimo, "povodom kakvog klanja", otac me pošalje po obaveznu rakiju, "brez" koje ne počinje "pogodba" i prve dve čašice popije "naIskap", e "ondak" ga pitam i za treću, a on kaže:

 • Pa, ja se i Krstim "sas" tri prsta..., tu treću popije "doPolak", a kad kasnije i drugu "polu" popije, "ondak" sam pruži čašicu i kaže:
 • Gle, a tvoje komšije Madžari se "Krstidu sas" četiri prsta - sipaj mi još 'ednu...

 •      E, tako "jedared izmed" ti' čašica, ispriča on, kako se "osramotijo" pre neki dan; naime, im'o je puno ovaca, pa je svako veče "obilazijo na evedru" njegovog čobana Lolu Zeca. Jedno veče je pon'o litru rakije i tu ga moj otac prekide:
 • Znam Lolu, au...., taj "vole zdravo da pije"..., a Stanomir se samo "nadoveže" na njegovu "konstataciju:
 • On "VOLE", a ja NE MRZIM..., i nastavi priču:
 • Kažem ja Loli, da popijemo po koju rakiju, pre neg' što počnemo da muzemo ovce i on se složi. "Udri" mi u rakiju i taman da se "nakanimo" na pos'o, kažem ja njemu, da je bolje da mi tu rakiju "skroz" popijemo, jer šta misliš, da nam "nedaj" Bože, ta flaša padne, pa da se razbije - šta smo "ondak" uradili? Kako smo je popili, "uTim" smo i zaspali. Probudimo se mi "zajtra", pomuzemo - fali mleka, šta ćemo sad? Sreća, "blizu" je kopovo, a ta voda je "fina, mastna", pa smo "malko Krstili sas šnjomena" to mleko. Odem ja u otkupnu stanicu, sipam ga "krozMrežu", kad mi "otkupljivač" kaže:
 • Stanomire..., sip'o si u mleko, vodu iz "KOPOVI"!!!
 • Nisam - časti mi!!!
 • Kako nisi - gle kako se "naMrežu praćaka" PUNOGLAVAC!!!
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...