NovoMiloševačka Slika dana - 08.08.2005

Kopanje rovova,,,

Kopanje rovova,,,

    Opis: Pis'o sam ovi' dana, da je Miloševo postalo jedno veliko gradilište - "svugdi iskopani' kanala", po "celim" selu !!!
    Ako samo "malko" pažljivije pogledate, ovaj "kanal cigurno" nisu iskopali "madžari", neg'..., dal' srbi..., dal' "cigani.
    Madžari", kad "ga "iskopadu", to je strogo u "pravac" i strogo u "vertikalu" i strogo u "oriznotalu", brez trunke grudava i grudvica "naDno"...
    Uvek smo u "selo" imali dobre "bânde madžara" za kopanje i kad' "krenedu diGuđ da kubikadu", to se zna - "zajtra", strogo biciklovima u kolonu jedan po jedan, "sas" spretno okačenim "alatom", a alat spreman, naoštren, maltene sam radi. Čim stignedu na pos'o, prvo "zategnedu" kanap, da im "dâ" pravac, "ondak" se "rasporedidu" i napred - nema tu ni priča, ni pauza, tu se radi "samo tako". Odmor "pravidu" jedino za vreme jela, a od pića je to najčešće palinka - rakija, "po madžarski"...
    Moji su poreklom "izKarlove", a kuću su napravili "uBeodru" i to baš u "madžarski kraj" ( to Vam je "atprilike", od ulaza u "selo" iz pravca Novog Bečeja, pa sve do Kaštilja... ), tako da su mi baba i deda "po ocu" ostali "uKarlovo". Jedne godine je otac "rešijo", da "naMesto" vazdušni', 'lektrični žica, "kodNji" postavi podzemni kabel, jer kako "dune malko" jači "veter", žice se "zapletedu, iskočidu" osigurači i "ondak čekaj" lektričare iz Novog Bečeja, da "otklonidu" kvar. Normalno, za kopanje "kanala" je angažov'o jednu od "bandi madžara" i za "taliko" su oni to iskopali - nji' "šestorica", jedno četrdes't "meteri". Dok su 'lektričari "pružali" kabel, "madžari" su seli na travu, da "poPijedu po koju", kad' je i došla Mileva Joletova ( komšinica "malko" dalje od babe i dede, lepotica u "svojo vreme, poMalko muškarasta - pričadu", da je još "kav" devojčica, "galopom" terala vrance, upregnute u dugačka, paorska kola i to "stojećki", "sas ularom" u jednu, i "bičom uDrugu" ruku, a ono "Joletova" je po mužu, što se često događa kod imenovanja i to kod "obaDva" pola, recimo Milan Jelin, Mile Mikin i sl. ) "podBočila" se i počela da "zagleda", tek "izKopant" kanal. "Sas" lica joj se "vidilo" divljenje, pa je pogledala u "râdene" i kazala:

    Tako i' je "poFâlila", još nekol'ko "pûti" !!!
Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...