NovoMiloševačka Slika dana - 14.08.2006

Ovekovečeno prijateljstvo...

Ovekovečeno prijateljstvo...

    Opis: Kako naš sajt "posećujedu" iz celog sveta, "dobivam putom" e-mail-a različite komentare, predloge, "poMalko " i kritika. Kad' bi razvrstav'o pitanja po kategorijama, jedan dobar "devo" bi se "odnosijo naNašu" tradicionalno dobru, međunacionalnu i versku toleranciju. Najdrastičnija pitanja su "u smislu":

    Na tak'a pitanja odgovaram:     Evo jednog "isečka sas" stranice posvećenoj Katoličkoj Crkvi, koji to najbolje ilustruje:

     Paroh sa najdužim stažom u beodranskoj Katoličkoj službi je svakako Bottyan Janoš. Za vreme njegovog službovanja ( 1828 - 1878 ) podignuta je nova Crkva i smatra se da je to jedan od najznačajnijih perioda u dvovekovnom životu parohije. Njegovo prisno prijateljstvo sa Pravoslavnim sveštenikom Aksentijem Joanovićem, dedom dr Đorđa Joanovića ( jednim od osnivača Medecinskog fakulteta u Beogradu ) trajalo je više decenija. Sveštenik Battyani je svakodnevno ručavao u gostionici na čošku kod Katoličke Crkve, a kad je postao udovac, tu je redovno ručao i ostareli Joanović. Jednom prilikom zadesio se u gostionici slikar Đorđe Pecić, učenik Kostantina Danila, pa su se likovi velikih prijatelja preselili na platno. Na poleđini slike u ulju, ostalo je zabeleženo da je rad završen 24 februara 1878 godine, kad umire Bottyani, a sledeće i Aksentije.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...