NovoMiloševačka Slika dana - 06.09.2006

Stara razglednica izBevodre...

Stara razglednica izBevodre...

    Opis: Naš "redovan posetijoc", Dušan Kovačev iz "Bevograda", rodom "izBevodre" nam je "putom" e-mail-a, posl'o jedan antikvitet i tekst uz njega, pa je najbolje da Vam on "objastni" o čemu se radi:

    Lepo kaže Bane Krstić da u Beograd ima sve...
    Eto, ovu zavičajnu razlednicu sam kupio na sastanku numizmatičara.    Uspomena na provod dvoje Karlovčana - Ivana i Milice, koji su bili u gostima kod rođake Lepe u Novom Bečeju, aprila daleke 1911. godine.    Gosti javljaju da su se lepo proveli i srećno vratili i pozdravljaju "majku". U to doba nije bio neki znameniti "svetac", a "zimski meseci" su prošli, pa je donekle neobično da se ovako posećuje rodbina.
    A na razglednici je slikano ono što se onda držalo da je "gazdački": Prvo i glavno, Katolička crkva sa dva tornja ( onda je bilo jako popularno da se zidaju takve crkve, jer mađarsko predanje kaže da ih je takve zidao Sveti Ištvan, prvi Mađarski kralj ). Beodrani pogrešno veruju da je crkva takva zbog toga što su beodranske spahije bili dva rođena brata i što su sve "duplovali". Prvo je "kaštilj" imao dva parka, a onda su "duplovali" i kaštilje.
    Na maloj sličici unutar razglednice je stari kaštilj, na kome se vidi sahat kula.    Pa Dušane, svaka čast - "mlogo se zaFaljivamo"...
Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...