NovoMiloševačka Slika dana - 08.02.2007

Prvo geometri radidu...

Prvo geometri radidu...

    Opis: Kad' "po selu" geometri nešto "slikadu sas ovim njinim spravama", zna se da će se nešto novo raditi il' graditi. Dok "radidu", nekako se i oni sami "naPravidu zdravo" ozbiljni i važni, dok sas jednim okom "viridu krozTu spravu", a drugim "žmuridu", pa većini meštana to "predctavlja TEŠKU MISTIKU - šta to oni uStvari vididu krozTo"...
    "Negdi" do devedeseti' godina prošlog veka, po kafanama su zajedno "bivali" i mladi i stari. Govorilo se da svaki domaćin, pored svoje kuće, mora imati i svoju kafanu, pa su "pogotovu u duge zimske noći, redovni" bili i paori, jer su tad' imali najmanje posla. Naravno, stariji su "bivali glavni", a tad' smo mi mlađi imali "prilike" svašta da čujemo i naučimo odNji' i "što valja i što neValja"...
    Kad' sam poč'o da "izlazim u ustanove" tak'og tipa, "jedared" me je u "kafanu" kod Baba Lize, "za astal" pozv'o Gruja Kočić iliti Ča ( Čika... ) Gruja, kako je to on vol'o da ga mi mlađi oslovljavamo. ( Njega ste već imali prilike da upoznate "naSliki" dana od 06.02.2005-te...... ). "Začkiljijo" je malko" na jedno oko, "pružijo" kažiprst ka meni i pit'o:

 • Jesil' ti "deran" - Batuša Belića ?
 • Jesam...

 •     "Pobedonostno se naSmijo", a kad' se "smijo", onako promuknuto, to je uvek bilo "zdravo glastno", a tako "glastno" je i prič'o:
 • Svi su se pitali..., što je Karlovčan, Batuš Belić..., "napravijo" kuću u vr' Beodre i to u "Madžare" ( madžarski kraj... )..., a ja jedini znam što - ni ti to "neZnaš"..., jelde ?

 •     Neodređeno sam klimn'o ramenima, a on se onako "nadLaktijo" nad "astalom", priš'o mi "blizu", pa je "ondak malko naKrivijo" kratki laloški "šiširić" i tiše neg' obično "nastavijo":
 • Makar da ti je otac od 'idro ( hidro... ) struke, zadužen za kanale i on ima "onaj što se viri kroz njega"..., pa mi je "ondak" slikovito pokaz'o, onako "uzDuž", kroz "bušu" od poluzatvorene pesnice, kako se viri kroz onu spravu "sas" naslovne slike..., ..., kako se već zove..., 'ebeš ga "uDupe"
 • ...
      Svi u "kafanu" su se ućutali, a on je "nastavijo sas" uobičajenom vikom:
 • E..., "u slučaju velike poplave", on je "soTim" tačno izračun'o..., da kad' bi nivo vode "stigno" do praga od Katoličke Crkve "uBevodru..., toronj" od Karlovačke Crkve bi "bijo podVodu" - što znači i sve kuće "uKarlovo" !!!

 •     "Posla" te zadnje rečenice, tajac je prest'o i svi su je "naGlas" međusobno komentarisali, pokazujući onako uz odobravanje, kroz "bušu" od poluzatvorene pesnice, a Ča Gruja je "krozSmij, meni najstavijo":
 • E zato je tvoj otac..., Karlovčan..., "naPravijo" kuću u "Madžare"..., lako je njemu..., kad' se on "razume " u onu njegovu spravu..., 'ebeš je uDupe" !!!
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...