NovoMiloševačka Slika dana - 09.08.2007

ORIENT EXPRESS kroz NM...

ORIENT EXPRESS kroz NM...

    Opis: Jedan od najslavnijih vozova u istoriji evropske železnice, je bio Orient Express. O njemu je snimljeno nekoliko filmova i napisana su mnoga literarna dela, od kojih je najpoznatija knjiga: "Ubistvo u Orijent Ekspresu" od Agate Kristi ( glavni deo knjige se odvija na našim prostorima ...). Ovaj slavni voz u vlasništvu francuske kompanije "Compagnie internationale des wagons lits", je saobraćao na liniji Paris - Instanbul, .
     Orijent Ekspres je na prvo putovanje krenuo 4. oktobra 1883. godine. Dve godine kasnije počeo je da saobraća i preko Srbije. Tada se preko Beča i Beograda putovalo do Niša, a od Niša do Plovdiva ( Bugarska... ) kočijom, gde bi se ponovo nastavljalo vozom. Ovako je bilo do 1889. kada je otvorena pruga od Niša do Plovdiva, pa je tako kompletirana saobraćajnica Pariz - Beč - Beograd - Niš - Sofija - Instanbul.
    Evo i slike njegove orginalne, prvobitne putanje:

     Ali ono što je za nas Miloševčane važno, jeste da je u periodu 1883. do 1889. godine zbog ratova saobraćao izmenjenom putanjom, koja je prolazila baš preko Novog Miloševa.
    Pogledajte sliku:

    Piroška i Nikola Budišin.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...