NovoMiloševačka Slika dana - 13.10.2008

Pozdrav iz Ljubljane ...

Pozdrav iz Ljubljane ...

    Opis: Evo e-mail-a, koji nam je "stigno" pre neki dan:

     Poštovani nadzorniče,

     ... mi Miloševčani, koji već dugo ne živimo u Miloševu sa interesovanjem i nostalgijom čitamo novosti iz Miloševa. Prilikom naših poseta volimo da se družimo sa svojim prijateljima iz detinjstva i da pričamo o zajedničkim doživljajima. Prolazimo kroz sokake u kojima smo nekad živeli ili u kojima su živeli naši prijatelji, gledamo zgrade zabavišta i škola (dve) u koje smo išli i sećamo se svojih učitelja i nastavnika. Na žalost svake godine je sve manje "starih mesta". Sve se menja "naše ulice" dobijaju drugačiji izgled, a u "naše škole" idu neka nama nepoznata deca.

     Ta deca se ne igraju na sokaku kao što smo se mi igrali, moderan način života je uradio svoje, pa sada sede pored račuanara, a sa svojim prijateljima razgovaraju mobilnim telefonom. Zato sam se setila svih naših igara od prestakanja konopca i žmurke pa sve do "Jelečkinje barjačkinje" i pesmica koje smo kao deca pevali.

     U našem porodičnom albumu sam našla fotografiju "Svatova" iz 1962, pa vam je šaljem, da vidite kako su se nekad igrala beodranska deca iz Ulice bratstva i jedinstva, Rauškog i Mađarskog sokaka Da vam predstavim svatove, sve s leva na desno. čuče: Arsenov Zlatko, Puniša, (sin učiteljice Vide), Maćaš Laslo, Pušić Ljuba i Pušić Aca (svirac). Stoje, prvi red: Uroš, (sin Radice Gredelja, zadnjeg beodranskog dobošara), Hunjadi Laslo (buklijaš), Cucić Buba (nova mlada), Cucić Mile (đuvegija), Jovanovski Živko (kum), Fišer Laci (buklijaš), Nađ Emeka (kosoroš lanj - po Vuku), Smiljka (kosoroš lanj). Stoje u drugom redu: Jovanovski Ljubica, Jovanovski Ankica, Hunjadi Brigita - Gita (kuvarica), Vakarecko Katica (kuvarica) Čanji Valika, Tereza i Pušić Mile (svirac). Kao što vidite svi smo obučeni u skladu sa svojim ulogama.

     Naši svatovi su bili kao i "pravi svatovi" i po svim svatovskim običajima. Svi smo imali svoje uloge a učestvovali su i odrasli. Teca neni, Gitina i Laslova baka, nam je za svatove dala svoju avliju, a mame svih ostalih su ispekle kolače i donele sokove. Lepo smo počistili i pomazali (ako znate kako se to radilo) šupu, tata i Gavra, naš šegrt, su doneli dugačak pekarski astal i klupe a Teca neni tanjire i čaše. Šupu smo okitili šarenim krep papirom.

     Deca su verni imitatori odraslih, pa su nedelju dana pre svatova buklijaši, sa cvećem okićenim buklijama (vidi se na slici) pozvali sve goste u svatove. Ostali smo počeli sa pospremanjem i čišćenjem šupe i traženjem odgovarajuće zavese za mladinu haljinu. Jednu kraću nam je dala naša mama, dužu za šlajer smo dobili od Teca neni. U nedelju smo se svi lepo obukli i otišli u svatove. Teca neni je obukla Bubu i namazala joj usta sa crvenim karminom, a kuvarice, sa belim maramama na glavi (i to se vidi na slici), su rasporedile kolače na tanjire. Na dogovoreni znak je kum doveo mladu do đuvegije i veselje je moglo da počne. Kasnije smo otišli kod čika Janike da se slikamo. Išli smo u koloni, kao pravi svatovi, najdužim putem, prošli smo kroz sve sokake da nas svi vide. Pevali smo bećarce i mađarske svatovske pesme svi u glas, tako da su svi hteli ne hteli morali da izađu na ulicu da nam se "dive". Slika naših svatova je dugo bila u izlogu fotografske radnje u Beodri.

     Kako se menja svet oko nas, menjaju se i dečije igre. Ova meni draga slika, svedoči o životu nas beodrana u šezdesetim godinana, a ujedno je i uspomena na moje drugarice i drugove sa kojima sam provela najlepše dane svog detinjstva.

     Puno pozdrava od Ljubice i Dušana iz Ljubljane.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...