NovoMiloševačka Slika dana - 22.12.2008

Nedeljnja, laloška supa ...

Nedeljnja, laloška supa ...

    Opis: Zvao mene "jedared priko telefona, u nedeljno prePodna" jedan moj prijatelj, varošan doduše, al' baš stvarno dobar čo'ek:

 • Alo..., šta se radi ?
 • Eto..., baš "priStaljam" supu !!!
 • Ma daaaj..., neeemoj molim te !?!
 •     Nije ni "vredilo" da ga "ubeđivam", da mi Lale baš stvarno nedeljom "zajtra priStaljamo" supu i "ondak" je predamo našim Sosama, pre neg' što odemo "uCrkvu na nedeljnju službu"...
      Na "naslovnu fotografiju" vidite "nuždne" sirovine što se tiče "zelja" i začina: zelen, zelen lišće, "šangarepe", dva češnja bela luka, dve manje glavice crna luka il' jedna veća, dvadesetak "zrncadi" bibera "uZrno", pored koji na "tacnicu" vidite nastrugan' prašak od morskog oraščića, "supanu" kašiku soli i još "supanu" kašiku šećera. Nož je tu samo da bi Vam ga "priPoručijo kav" pogodnog, a za "ljušćenje" povrća...
      Dosad' navedeno je dovoljno da se skuva supa u "lonac" od jedno šest litara, na "čijo dno metnete meso, najčešće "živinjsko", uz napomenu da - što matorija koka, a ono bolja supa !!!

      E "ondak prikoTog" nabacite začine...

      ... i nalijete 'ladne vode do "gorena"...
      Tek' tad' palite vatru il' ringlu. Ovo napominjemo "zbogTog" što neki u "lonac sipadu" vruću vodu iz bojlera i o'ma' "kuvadu" meso dok "priPraljadu" začine, što je "zdravo jako pogreštno" !!!

      Još je važno "naPomeniti" da poklopac od lonca postavite onako ukrivo, "šeretcki", da para "lakče" izlazi i "omađija kujnu" i celu kuću "sas" mirisom !!!

      A bitno je i da kažete domaćici - u kol'ko sati je supa "proVrila" !!!

      E..., "daljnje radnje okolo" nedeljne supe "vodidu" Sose i one je do kraja "zaČinidu" i "dadu" joj snagu, a "krecave" rezance joj "pušćadu", tek "kad čujedu poslednjo" crkveno zvono "sas" nedeljne službe !!!
      Eto poštovani posetijoci, "recepat" imate, pa iznenad'te "jedared" Vaše "gospoje i priStavte" im - Nedeljnju, lalošku supu, pa "ondak" njima dajte da je "doKuvadu"...
      Konačno smo Vam otkrili dve tajne - što čuvenu, vojvođansku supu svi tako "redom falidu" i što nas Lale, naše Sose iz nedelje u nedelju sve više i više "voledu", a to je i najvažnije !!!

      Da se vratim na razgovor "sas" onim mojim "varošanom":

 • Pa dobro..., eto ispričali smo se..., idi i pazi da ti supa ne zagori !!!
 • Da te još nešto nauči tvoj drug - supa "nikad neMož da "zaGore"..., mož' samo da "izKipi" !!!
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...