NovoMiloševačka Slika dana - 01.04.2009

Zaštita za čuvare kanala ?

Zaštita za čuvare kanala ?

    Opis: Kanal iza "Umčića", a koji odvodi vodu iz sela pravo ka Tisi...

    Još "sKrajom pridProšlog" veka je "uBeodru" osnovana Vodna zadruga, koja je "brinula" o kanalima kroz selo i atar, "kav" i za dolmu na "levu obalu" reke Tise...
    Pod tim nazivom se kancelarija se i "dan danaske" nalazi u "sokak" Svetozara Markovića iza "Vatrogastnog" doma, a inače je u sastav' DTD - Gornji Banat, "sas centralom u Kikindu"...
    Kad' su se sedamdeseti' godina prošlog veka pojavili totalni 'erbicidi protiv' korova, tada'nji zapošljeni čuvari kanala su "odJedared" kosu za košenje trave, "zaMenili uGrubo" rečeno, "sas špricom za prskanje". Naravno, 'oma' im je narađeno nošenje zaštitini "maski" i odela, a pored' tog' i pojačana ishrana i obavezno mleko !!!
    To su mogli da "poDižedu u dućan" kod Kaštilja, tada'njog, novomiloševačkog Trgovinskog preduzeća Zadrugar, pa su pri odlasku "uAtar", uvek svraćali tamo...
    E "jedared" im se "uAtar" desila takozvana - Društvena zaštita i samokontrola, u okviru koje se pratilo pridržavanje propisani' mera, "naŠta" baš nisu bili spremni, pa su im pronašli da umesto "proPisatog" mleka - "trošidu" piva !!!
    Pravdali su se, "sas" sledećim:

 • Gle..., "priko" trides't stepeni je u 'ladu , a mi nosimo ova odela i maske od plastike, pa još i špric od deset "litri" na leđa !!!
 •     Pa još "ondak" onako - krajnje "žalostivo":

 • A mleka stvarno "neMožemo" da pijemo i nijedan "odNas" ga nije "pijo" još "otKad" smo bili "sisančadi" i nikad' ga ni kući "nePijemo" i nikad' ga više nećemo ni piti i "gotavo" !!!
 •     To je o'ma' razoružalo "zaštitarku u okvir komesije", koja se "odSrca nasmijala i naDalje" im dozvolila da "naMesto" mleka, a u "cilju" zdravstvene zaštite - "trošidu" piva !!!

      Pričalo se..., da se "takvo šta" vrlo brzo proširilo i na "ostale Vodne zadruge" po Vojvodini, te da su svi ostali čuvari kanala još dugo godina "posla tog - falili Milošefčane" za izum !!!

  Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...