NovoMiloševačka Slika dana - 16.05.2009

Ko sas kim, sme da čisti bunar ?

Ko sas kim, sme da čisti bunar ?

    Opis: "NaSliku" vidite "izCrpljen" bunar, spreman za čišćenje, što treba "sas" vremena na vreme obaviti...
    Danaske je to lako - lepo uključiš motornu pumpu i bunar je "zaČas" prazan, a nekad' se to ručno "sas šavoljima crpio" !!!
     Stariji "tvrdidu", da je poslednja generacija bunara napra'ljena 1952-ge godina, kad' je bila velika suša, pa se nivo podzemni' voda "zdravo jako spustijo" i da su u prosek' duboki izmeđ' pet i sedam "meteri"...

    Kad' od Miloševa "jezeračkim putom" krenete "naTisu", pa kako priđete "poljaprivredno" dobro Aladar, "lenija sas" leve strane Vas vodi "di" su nekad' bili salaši familije beodranski' Isakovi'. Već tu "negdi sKrajom" sedamdesti' godina nije bilo "živi" salaša, to jest, niko nije tamo "boravijo", al' su se svake godine u proleće, najviše iz navike - obavezno čistili bunari !!!
    I tako negdi "posla" pomenuti' godina, na jedan "odOti" salaša su otišli Mita Isakov ( "ot" Perkovi'... ) i sin mu Slobodan da "očistidu" bunar na "njin salaš" !!!
    Teškom mukom su "izCrpili" bunar, pa su "ondak" brzo ubacili "lotru ot šes meteri" u njega, pa je Mita siš'o "dolena", pa su izbacili "lotru", pa je "ondak" Mita "tovarijo" mulj i prljavštinu "sas" dna bunara "uŠavolj", koji je dodav'o Slobodanu, koji ga je "sas" "štranjkom" diz'o "gorena i praznijo", pa vrać'o prazan "šavolj dolena"...
    S'vaćate kako je to "bijo trudan poso" ?
    Kad' je bilo "gotavo", a Mita kaže Slobodanu:

 • Jal' ti znaš..., ko ovaj pos'o - jedino mož' da radi ?

 • Pa..., ko ?

 • Jedino - otac i sin !!!

 • A što ?

 • Bilo ko da je u pitanju..., kad' "siđe" u bunar, "pogotovu" salašarski..., jedino će u sina imati poverenja i u nikog' drugog..., a da će stalno paziti i da mu neće "odozGorena izPustiti" il' baciti "šavolj naGlavu" i da će mu spustiti "lotru" u bunar "posla" obavljenog' posla - razmisli "oTom" !!!
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...