NovoMiloševačka Slika dana - 24.06.2009

Meterološki uređaj ...

Meterološki uređaj ...

    Opis: Evo još 'ednog, "komplektnog" priloga "našog", stalnog saradnika iz "Bevograda, Bevodrana" rodom - Dušana Kovačevog ( "po miloševački" - KovačOvog... )...

    Naši paori veoma cene i poštuju nauku. A najvše onu nauku koja je rešila problom bezbroj generacija njihovih predaka - meteorologiju.

    Vekovima su nagađali i (po)gađali kakve će biti vremenske prilike. Po letu ptica, po insektima, po jutarnjem Suncu. Slušali su od svojih starih i pamtili da bi im koristilo. Materin stric je imao svesku u kojoj je pisao vremenske prilike izmedu katoličkog i pravoslavnog Božića. U celom Banatu se tvrdo verovalo da vreme "izmeđ dva Božića" pokazuje kakvo će biti vreme čitave naredne godine.

    Jer od vremenskih prilika je sve zavisilo. I posao i raspoloženje i usevi...

    Kad sam bio dete, kad smo u jesen tovarili kukuruz, Milovan Grčki mi je pokazao kako se uveče spram zalaska Sunca roje mušice. "To znači da će biti jako dugačko i lepo toplo leto". Zaista, bio je u pravu.

    Njegovih ruku delo je i ovaj "vetrokaz" od praznih plastičnih flaša, koji eto, ukrašava avliju Dušana Radonića. A i lepo je, okreće se čim dune povetarac.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...