NovoMiloševačka Slika dana - 29.06.2009

Vinograd porodice Tot ...

Vinograd porodice Tot ...

    Opis: Deo "našog" severozapadnog 'atara, bliže Tisi se "zove" - Golić. Karakterističan je po peskovitom i blago talasastom zemljištu, idealnom za voćnjake i vinograde...
    Nekad' je zajedno "sas" Akačom, koja je bliže selu, sve bilo pod ovim kulturama, a čak su i "lenije" izmeđ' parcela "zvali sokačićima", jer je u toku "sizone" od ranog proleća, pa sve do "kastne" jeseni "bivalo mlogo", uglavnom stariji' ljudi, koji su po "kolebama" i "danjivali i noćivali"...
    U "zadnji polak" veka, velika većina i vinograda i voćnjaka je "izKrčena", a poneki, "napušćeni" su se "zaTravljeni - "poDivljačili"...

    E sad'..., obrat'te pažnju na sledeći citat:

    Ne brinite..., sve će se to jednog dana Banatu vratiti !!! ( Matija Bećković... )

    A da su pesnici često i vesnici, "dokaziva" naslovna fotografija, na "koju" vidite "novoFormirati" vinograd porodice Tot i to na "parcelu di" je nekad' "bijo" dedin vinograd !!!
    Evo i sadne liste:

    Na "površinu" od jedan "koma" jedan 'ektar, posađeno je tri sorte vinove loze, ukupno pet "iPo" 'iljada "čokoti" !!!
    "Sas" obzirom da vinogradarska proizvodnja "zdravo jako mlogo košta", Tot Eržebet je "sas" svoja dva sina Endreom i Kristijanom, "izKoristila" podsticajna "financijska sredctva" republičkog Ministarstva "poljaprivrede" !!!
    Po jednoj "statistiki", Srbija "uobšte neBi" morala da uvozi vino, kad' bi "pod vinovom lozom" bilo posađeno još 'edno četrdes't 'iljada 'ektara, a "prikoTog" bi još i imala kvalitetne količine za "ekšport" !!!

    Sve je počelo "sas" sadnjom prošlog proleća...

    Pored ostali' poslova, ovog' proleća je najveći pos'o "bijo" posta'ljanje dugotrajni', plastični' stubova...

    Evo kako sad' sve to izgleda...

    "DoSad je zdravo jako puno" rada i truda uloženo u "podizanje" ovog vinograda, al' još dosta veliki' poslova ima - treba napraviti podrum i kupiti opremu za proizvodnju vina, da bi mogli da "obradidu" grožđe koje "proizvededu" !!!

    Na "osnovi" deda Jožefovog iskustva, koji je na "istu zemlju pravijo" kvalitetno "domaćo" vino, Totovi "danaske kažedu":

    U "umerene količine trošenja", vino je lekovito. To je jedino piće koje ima svog Boga, svoju definisanu kulturu, pisanu filozofiju i piće koje ima dušu !!!

    Ono što je dalje važno je to, da Totovi nisu jedini - ima još porodica koje su "krenile" istim putom, a koje će takođe "odena" biti "predctavljene" !!!

    Eržebet napominje:

    Nervoza je uvek prisutna, kad' smo svi zajedno zatvoreni "uKuću", a kad' smo u 'atar, u "prirodu" - sve je drugačije i svi smo raspoloženi. Čak je i 'rana i voda drugačija nego u "selo" ...

    A što se tiče rečenice u "citat niže naveden", ponovićemo:

    Pesniče..., pozlatila ti se !!!

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...