NovoMiloševačka Slika dana - 25.07.2010

Dani Teodora Pavlovića 2010-te ...

Dani Teodora Pavlovića 2010-te ...

    Opis: "Povodu" Dana Teodora Pavlovića, iz "Banatckog" kulturnog centra nam je "stignulo" "sledećo":

Crkvena opština Dragutinovo i Banatski kulturni centar u saradnji sa Maticom srpskom

Dani Teodora Pavlovića

Saopštenje za javnost

     Teodor Pavlović je rođen 14. februara 1804. godine u Karlovu (Dragutinovu, današnjem Novom Miloševu) gde je i umro 12. avgusta 1854. godine. Bio je prvi sekretar Matice srpske u Pešti i njen obnovitelj i preporoditelj: 1836. godine uspeo je da izdejstvuje od austrougarskih vlasti, koje su zabranile rad ovoj instituciji, njeno ponovno obnavljanje, i okupljanjem brojnih donatora omogući njen preporod. Bio je urednik Letopisa Matice srpske u više navrata, našeg najstarijeg živog časopisa za književnost i jednog od najstarijih u svetu. Teodor Pavlović je osnovao Galeriju Matice srpske kao i Srpsku narodnu zbirku iz koje će kasnije nastati Muzej Vojvodine. Bio je urednik Serbskog narodnog lista i osnivač Serbskih narodnih novina. Pokrenuo je i almanah Dragoljub i time postao rodonačelnik žurnalistike kod Srba. Teodor Pavlović je jedno od najznačajnijih imena za srpski narod u prvoj polovini 19. veka. Kao protivnik Vukove struje nepravedno je, ubzro posle smrti, zaboravljen, a manifestacijom Dani Teodora Pavlovića vraćen u kulturni život.
     Crkvena opština Dragutinovo iz Novog Miloševa je 2000. godine u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada osnovala kulturnu manifestaciju Dani Teodora Pavlovića. U porti hrama ove crkvene opštine Teodor Pavlović je sahranjen gde mu je Matica Srpska 1888. godine podigla spomenik. Ove dve institucije su pre 10 godina, na inicijativu tadašnjeg predsednika Crkvene opštine Dragutinovo Radovana Vlahovića, otpočele ispravljanje velike nepravde nad zaboravljenim velikanom Teodorom Pavlovićem koji je bio nesebični dobrotvor i Matice srpske i Crkvene opštine Dragutinovo.
     Prvih deset godina manifestacije bile su u znaku rasvetljavanja lika i dela zaboravljenog velikana kroz niz istorijskih predavanja i rasprava naših uglednih naučnika i istoričara. Crkvena opština Dragutinovo je ove godine angažovala Banatski kulturni centar da u njeno ime osmisli i realizuje program. Ovom saradnjom otpočinje se druga decenija manifestacije koju već ove godina karakterišu brojne novine koji unosi Banatski kulturni centar. Novine se ogledaju u širenju manifestacije na međunarodni nivo učešćem predstavnika srpskih institucija iz Mađarske i Rumunije, zemalja u kojima je Pavlović živeo i delovao, zatim izmeštanjem velikog dela programa manifestacije na osam lokacija u Novom Miloševu (Crkvena opština Dragutinovo, dvorac Kaštilj, galerija Atar, muzej Žeravica, Crkvena opština Beodra, Katolička crkvena opština, muzej Kotarka, centralna bina), po prvu put će se u okviru ove manifestacije organizovati i jedan program na mađarskom jeziku, i novina je i to što će programi biti emitovani uživo putem veb kamere na internet adresi http://bkc.devbin.org i na taj način biti dostupni za gledanje celom svetu. Na istoj internet adresi snimci će biti arhivirani da se i naknadno mogu gledati. Teodor je bio čovek veoma moderan i napredan za svoje vreme, i u skladu sa takvim njegovim duhom je i uvođenje savremenih tehnologija u kulturni život.
     Ovogodišnja manifestacija ima izuzetno bogat program koji traje 22 dana i daje 18 dana programa sa oko 250 najavljenih učesnika, 4 pozorišne predstave, 8 promocija knjiga, 11 muzičkih programa (horova, pojedinaca, orkestara, bendova), 4 izložbe, 3 video projekcije, više promocija književnih udruženja i časopisa, 2 hramovne slave, koncert folklornih ansambala, istorijsko predavanje... Od svih ovih pragrama 10 programa je za decu i omladinu. Program svečanog otvaranja koje će se održati 25. jula u hramu Sv. Arhangela Gavrila počinje večernjim bogosluženjem koje služi Njegovo Preosveštenstvo Vladika Banatski Nikanor. Manifestaciju otvara predsednik opštine Milivoj Vrebalov. Prisutnim će se obratiti: docent dr Dragan Stanić ispred Matice Srpske (urednik Letopisa Matice srpske i urednik Srpske enciklopedije), Milan Micić (pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu), dr Slavomir Gvozdenović iz Rumunije (predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu), Stevan Bugarski iz Rumunije (član uprave Matice srpske), Milan đurić iz Mađarske (potpredsednik Samouprave Srba u Mađarskoj), Dragan Budak, (protonamesnik Crkvene opštine Dragutinovo). Na svečanom otvaranju biće dodeljena i nagrada Teodor Pavlović književniku Radovanu Vlahoviću. Ovogodišnji žiri koji je imenovala Crkvena opština Dragutinovo čine: dr Petar V. Krestić, predsednik, Dragan Batinić, član, i Dragan Budak, član. Od svih programa koji će se održati posebno se izdvajaju: promocija časopisa Zlatna Greda o kojem govore Jovan Zivlak, Franja Petrinović i Pero Zubac, promocije knjiga Milana Micića i Gorana Ibrajtera, predavanje prof. dr Aleksandra Kasaša, veče mladih pesnika Srba iz Rumunije, veče na mađarskom jeziku, koncert Bugarskog orkestra mandolina itd. Manifestaciju finansijski pomogli Opština Novi Bečej i Mesna zajdenica Novo Miloševo.

PROGRAM

25. 07. nedelja, hram Sv. Arhangela Gavrila

17:00 - skup zvanica i publike u porti
17:15 - polaganje venca na grob Teodora Pavlovića
17:30 - Njegovo Preosveštenstvo Vladika Banatski Nikanor služi večernje sa petohlebnicom
18:00 - Milivoj Vrebalov, predsednik opštine, otvara manifestaciju
- docent dr Dragan Stanić, urednik Letopisa Matice srpske i urednik Srpske enciklopedije
- Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu
- dr Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu
- Stevan Bugarski iz Rumunije, član uprave Matice srpske
- Milan đurić iz Mađarske, potpredsednik Samouprave Srba u Mađarskoj
- Mile Isakov, publicista
- Lila Kovač, harfa
- Dragan Budak, protonamesnik Crkvene opštine Dragutinovo
- dodela nagrade Teodor Pavlović književniku Radovanu Vlahoviću
- Kamerni hor Ehos iz Novog Miloševa, dirigent Dudaš Karolina
- pomen Teodoru Pavloviću u porti hrama
- izložba fotografija Srpska crkvena umetnička zbirka iz Sent Andreje Istorijskog arhiva Zrenjanina u crkvenoj sali. Izložbu otvara direktor Nada Boroš.

26. 07. ponedeljak, hram Sv. Arhangela Gavrila

10:30 - Hramovna slava. Liturgija i rezanje slavskog kolača. Kum Duško Popov sa porodicom.
- Tamburaški orkestar Teodor Pavlović

27. 07. utorak, dvorac Kaštilj
- predstave Dramske radionice Kreativnog centra Cekom:
19:00 - pozorišna predstava za decu do 10 godina Plaža je naša i tačka (tekst Robert Takarič, režija Smiljana Tucakov, song Vladimir Agić Aga),
20:30 - pozorišna predstava za omladinu Tajni život pčela (tekst Sju Mong Kid, dramatizacija Robert Takarič, režija Smiljana Tucakov, autorska muzika Mileta Grujić).
22:00 koncert: Milan Dakbu Budak i prijatelji

28.07. sreda, na terasi dvorca
20:00 promocija knjige Gorana Ibrajtera Pesme Eleazarove. Stihove govori glumac Jovan Torački. O knjizi govore Radovan Vlahović i Goran Ibrajter.
Otvaranje izložbe Bečkerečke dame 19. veka, Istorijskog arhiva iz Zrenjanina autora Ivana Pančića. Izložbu otvara Goran Živić.
21:00 pozorišna predstava Peć Grupe Paad
22:00 tamburaški orkestar Panonija

29.07. četvrtak, na terasi dvorca
20:00 - Promocija časopisa Zlatna Greda. Govore Jovan Zivlak (predsednik Društva književnika Vojvodine), Franja Petrinović i Pero Zubac.
Otvaranje izložbe slika Svetlost, Ramona Magde iz Vršca i izložbe slika Pejsaži Srbije ĐorĐa Stanića iz Užica.

30. 07. petak, u balskoj sali dvorca
18:00 - Bugarski nacionalni orkestar mandolina (darovni koncer ADZNM Gusle i Opštine Kikinda)

31. 07. subota, na bini u centru
20:00 - koncert folklornih ansambala iz Banata, Srema i Bačke. Domaćin: KUD Teodor Pavlović
23:00 - rok koncert

01. 08. nedelja, na bini u centru
22:00 - AS žurka

02. 08. ponedeljak, na bini u centru
20:00 - koncert narodne muzike

03. 08. utorak, Muzej Žeravica
20:30 - Predavanje prof. dr Aleksandra Kasaša na temu Ruski harkovski institut u Novom Bečeju 1918-1932.
- Mini koncert Ivana Žeravice (10 godina).

04. 08. sreda, u Katoličkoj crkvenoj opštini
20:00 - Veče na mađarskom jeziku: Promocija knjige Ognjišta u močvari Zoltana Čemerea u izdanju Istorijskog arhiva iz Kikinde. Glumica Edit Zerebelji Tenji čita stihove Radovana Vlahovića na mađarskom iz zbirke Uram (prevela Angela Pataki). Mičik Bela - citra.

06. 08. petak, na terasi dvorca
20:00- promocija knjige Bećarac i seferini Milana Micića.

07. 08. subota, Galerija Atar
20:00 - promocija knjige pesama Nikole Popovića Otisci (ne)vremena u izdanju BKC-a. O knjizi govori Dragan Pop Dragan.
- Promocija Kreativne radionice Bunker i strip izdavaštva Dirty editions. Govori Jovan Gvero.
- Video projekcije: fotografija MF Ljubomira Kojića, fotografija Dragana Belića, retrospektive radova Kolonije karikaturista u Elemiru.

10. 08. utorak, na terasi dvorca
20:00 - veče mladih pesnika Srba iz Rumunije: Dejan Petrov, predesnik Organizacije mladih srba u Temišvaru, prof. Saša Milimarkov, Vesna Stepanov, Goran Mrakić i Predrag Despotović. Gosti: mladi pesnici iz udruženja Beli Hrast iz Lazarevca.
-Rok svirka: Aleksandar Žijan i Veljko Ilkić.

12. 08. četvrtak, na terasi dvorca
20:00 - promocija knjige Let u gnezdu Gordane Roščić u izdanju Banatskog kulturnog centra. Govore književni kritičar Marija Tanackov, urednik Radovan Vlahović i autor Gordana Roščić.

Muzej Kotarka će biti otvoren za razgledanje za učesnike i posetioce svih programa u dvorcu.

13. 08. petak, porta hrama Sv. Arhiđakona Stefana
20:00 - promocija zbornika Književno delo Sime Cucića. O zborniku govore Marija Tanackov i dr Tamara Grujić.
- Promocija knjige Aleksandara Bjelogrlića Brazilski akvarel u izdanju Agore i romana Olgice Gligorin Rasulo o kom govori Marina Grujić.

14. 08. subota, porta hrama Sv. Arhiđakona Stefana
17:30 - dečji hor iz Kikinde i promocija književnog kluba Tiskih cvetovi iz Elemira. Govori Zorica Davidov.
- Pozorišna predstava za decu Usud u režiji Milana Boškova.

15. 08. nedelja, hram Sv. Arhiđakona Stefana
10:30 - Hramovna slava. Liturgija i rezanje slavskog kolača.

NAGRADA TEODOR PAVLOVIĆ

    Dobitnici nagrade "Teodor Pavlović" od 2000 - 2009. godine: Letopis Matice srpske, Radovan Popović, akademik Čedomir Popov (sadašnji predsednik Matice srpske), "Književne novine" iz Beograda, Srpski kulturni centar iz Subotice, Mokrin, Izdavačka kuća "Orfeus", dr Petar V. Krestić, Lazar Mečkić i Dragan Rauški.

Radovan Vlahović dobitnik nagrade "Teodor Pavlović" 2010. godine

    Radovan Vlahović je rođen 21. 03. 1958. godine u Novom Bečeju. Školovao se u Novom Miloševu, Novom Bečeju i Kikindi. Studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu.
    1975. objavljuje prvu priču. Od 1980. godine pa do danas objavljuje po književnim časopisama u zemlji.
    Od 1983. do 1986. na Fruškoj Gori u Krušedol selu živi svoju primenjenu filozofiju življenja koju još naziva "eksperimentalnim egzistencijalizmom".
    1984. snima film "Kad progovori paor iz tebe" u režiji Vladimira Perovića.
    1985. osniva prvo privatno Jugoslovensko pozorište u prirodi. Iste godine snima ciklus kratkih filmova pod nazivom "Balada o belom konju" sa Ilić Petra Mihajlom, a sa mr Petrom Ljubojevim snima film o dopisnom pozorištu koji je 1986. u Monte Karlu dobio prvu nagradu u svetu u seriji kratkih televizijskih filmova.
    1986. u Novom Miloševu osniva privatno kulturno dvorište. 1986. osniva "Romano teatar", drugo romsko pozorište u Jugoslaviji i prvo u Vojvodini, koje iste godine izvodi premijeru drame "Kulaj" autora Radovana Vlahovića.
    1988. osniva "Književnu omladinu opštine Novi Bečej", pokreće omladinski časopis "Omladinski mozaik", 1988. osniva sa Romima, iz "Garavog sokaka" Miroslava Antića iz Mokrina pozorišnu trupu koja i danas postoji pod nazivom "Urma". Iste, 1988. godine, objavljuje knjigu pesama pod nazivom "Knjiga pastira" u izdanju "Slavije" iz Novog Sada.
    1989. osniva "Novi Zenit" i organizuje prvu žensku novozenitističku likovnu koloniju.
    1990. osniva književni časopis pod nazivom "Barbarogenije".
    1991. osniva časopis za književnost i umetnost "Srpski književni magazin" i pokreće izdavačku delatnost "Novog Zenita".
    1995. osniva omladinski časopis za književnost pod nazivom "Tumbe".
    Od 1995. do 2000. povremeno organizuje književne večeri, pozorišne predstave i likovne izložbe.
    1996. bio član upravnog odbora Akedemije lepih umetnosti u Beogradu.
    2000. osniva i finansira kulturnu manifestaciju "Dani Teodora Pavlovića" koja i danas živi.
    2004. Pozorišni muzej Vojvodine pokreće Redakciju za istoriju pozorišnog života Roma Vojvodine od praistorije do danas čiji je Vlahović rukovodilac.
    2005. godine u izdanju "Art-projekta" iz Zrenjanina objavljuje knjigu pesama "Moj Gospode".
    2006. osniva i "Banatski kulturni centar" u Novom Miloševu, prvi privatni kulturni centar u državi.
    2007. god. objavljuje roman "Evo čoveka" u izdanju "Art-projekta" iz Zrenjanina.
    2008. za roman "Evo čoveka" dobija nagradu "Najbolje iz Banata". Iste godine osniva i književnu manifestaciju "Proleće Sime Cucića". 2008. godine objavio je roman "Samaroplavetnilo" u izdanju Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.
    2009. godine objavio je zbirku poezije "Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski", drugo izdanje zbirke poezije "Moj Gospode" i prevod iste na mađarski jezik "Uram", sve tri u izdanju Banatskog kulturnog centra. 2009. dobija od Matice srpske "Zahvalnicu za saradnju, pomoć i podršku u ostvarivanju naučnih, književnih i kulturnih programa Matice srpske".
    2009. dobija specijalno priznanje za ambasadora kulture Banata u okviru projekta Evropske unije "Euro Banat kulturni identitet".
    2010. godine osniva prvi "Evropski fejsbuk pesnički festival" u okviru kog je učestvovalo 200 pesnika iz 20 zemalja sveta.
    Za svoj humanitarni rad, nesebičnu pomoć i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi dobio je pet gramata od četiri vladike: zahumsko-hercegovačkog Atanasija, žičkog (tada banatskog) Hrizostoma, sremskog Vasilija i banatskog Nikanora.
    Živi i radi u Novom Miloševu.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...