NovoMiloševačka Slika dana - 10.03.2011

O fićocima ili čokanjovima !!!

O fićocima ili čokanjovima !!!

    Opis: "Stigno" nam je jedan, što se danaske kaže - "demantij", a na jučera'nju Sliku dana !!!

    Evo, "oČim" s tu radi:

     E, pa evo nadzorniče, pošto još nije objavljena, ona dijeta koju sam ti poslao nedavno, sada koristim priliku da ti i na današnju sliku dana nešto dopišem. Radi se ustvari o tim fićocimaa ili čokanjovima, ako hoćeš. Tamo je napisano, da nisu ni za šta drugo nisu služili, nego za rakiju ili tako nekako.

    Pre jedno 60-70 godina je bilo jedno društvo momačko u Miloševu. Bili su tamo Batika Kinjač, Djura Mlinar, Djura Njuštra od Isakovi, Rajko Zec, Jova Pabušin, Jole Kafedžija i da sada ne objašnjavam, jer neko će sigurno znati koji su to bili, a da su bili uncuti, to je sigurno. Umeli su dobro da piju, voleli su mlade snajke i udavače, a imali su konje, karuce, pravi gazdački sinovi.

    E ondak se išlo u susedna sela na igranku i kao po zakonu je to završilo tučom. Kako je onda žandarmerija bila stroga, pa i tukla prekršitelje, nisu smeli da nosidu ni noževe ni brise, ali nosili su šusterska šila...

    Pa kažu - Idjošani tako zdravo vrištu, a niko ne zna šta je, a ono Batika Kinjač, kako koji pridje, ubode sa šilom u debelo meso. To ne krvari, ali zdravo bole. A ostali su u maramicu zamotali fićoke, pa kako koga opale, taj se samo privrne, a čvoruga ko guščije jaje.

    Eto vidiš nadzorniče, kako su naš stari bili domišljati, kako da budu i naoružani i goloruki. Fićok popiju, pa su oma naoružani.

     Pa, pozdrav svima i da vam što pre dodje proleće, pa napred u šunke i mlad paradajz, crna luka mlada, a može i ovčije kiselo mleko.

     B. Jakšić

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...