NovoMiloševačka Slika dana - 18.04.2011

Druga mladost, Omladinskog doma IV ...

Druga mladost, Omladinskog doma IV ...

    Opis: Jučeraske smo Vam pisali, kako Omladinski dom, "naNovo" služi onim', kojim' je i namenjen...

    Tim povodom nam je pis'o, naš stalni saradnik iz Slovačke, Borivoj Jakšić...

    Eto načelniče, kao i uvek pratim N.M. sajt, pa u poslednje vreme i tu opravku Omladinskog doma. Ne sećam se sada tačno koje godine je gradjen, ali sećam se dobro, da je bilo rečeno od strane organa, da je to za našu omladinu i da zato svi sposobni prilože ruku ka delu i koliko ko može pomogne pri izgradnji. Razume se da nisu tražene pare, jer in nije ni bilo. Ali lopata, ašova, motika i ruku je bilo dosta tako da je organizovan, u ono vreme se tome po turski kazalo "kuluk".

    Svi koji su bili sposobni, su išli na kuluk. Ko je imao kola i konje, taj je vozio materijal, a ljudi koji nisu imali povoz, su tovarili, tako da je organizacija bila komletna.

    Ja sam onda imao desetak dvanajst godina, deda stari i bolestan, mama nejaka samohrana ženska, ali imali smo jedna kola i jednu kobilu "Curu", koje je pamtila još partizanske topove. E, meni su upregnuli Curu i ja kao kočijaš sam išao na kuluk. Ljudi, žene i omladina su tovarili razni materijal koji se vozio, na gradjevinu, a zemlja i odpadci se vozili negde iza sela.

    Eto tako se pravio Omladinski dom, a sigurno negde ima i foto dokumentacija, a i ja sam imao nekoliko slika iz tog vremena. Dom je izrastao iz ničega i bio je ponos Miloševački, a u njemu su posle odvijale najveće dogodovštine, kako omladinske, tako i kulturno-zabavne, pa čak i političke istorije. Organizovale su se tamo razne skupštine, kao što su lovačke, prijemi na sastancima ondašnje rukovodeće KPJ, sećam se kada je tamo bio Toma Granfil, u ono vreme ambasador u Buenos Airesu, Jovan Veselinov, onda Predsednik Predsedništva i razni drugi visoki funkcioneri, da ne govorim o Pokrajinskim i Sreskim koji su tamo bili svake mešnje. Fala Bogu srna , fazana, zečeva i ostale divljači je bilo mnogo čak i za turistički lov. Takođe se sećam, kada je jedan Talijan ubio seljaku konja. Ne znam šta je mislio da je to za zverku.

    Pa tako načelniče, nisam hteo da se hvalim, ali ko zna možda naša Cura sada spokojno spava negde u konjskom raju, jer se Omladinski dom opralja.
    Ej kada se setim tih igranki, pa dočeka Nove godine...
    Srdačan pozdrav sajtu i njegovom tati načelniku, kao i svim dobrovoljcima, koji sada rade na Omladinskom domu.

    Bora Jakšić

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...