NovoMiloševačka Slika dana - 29.04.2011

Kljani, ili o Cvetiki Bukuru ...

Kljani, ili o Cvetiki Bukuru ...

    Opis: "NaSliku" dana "ot" 25.04.2011-te, to jest u "prvi nastavak" serijala, o Prvoj memorijalnoj biciklističkoj vožnji - Cvetika Bukur, uz danan'nju naslovnu fotografiju, je iš'o sledeći tekst:

    Bilo je i oni', koji nisu došli da "učestvujedu", al' su došli da "podržidu učestnike, kav" što je "vlastnik" "Banatckog" kulturnog centra - Radovan Vlahović Kaljuga...

    Osim tak'e podrške, Radovan je "pre neki" dan, na fejsbuk "objavijo" priču, čiji se naslov poklapa "sas" naslovom dana'nje NM Slike dana...

    Kad mi je prijatelj rekao da pravi memorijalnu vožnju biciklima kroz selo u spomen na Cvetiku Bukura, setio sam se da su Cvetiku pre oko četrdeset godina prijatelji zvali Kljani.
    Kako je nastalo to ime ne znam, ali pred omladinskim domom u letnjem periodu kao klinac, voleo sam da budem u njihovom društvu. Bio je to početak sedamdesetih godina kad se duboko verovalo da živimo u jednoj od najlepših i najbolje organizovanih zemalja na svetu i da našim uspesima nema kraja. Svi smo bili nekako jednaki u ograničenosti para, a želje su bile da se ima više od onog što se ustvari ima, a da se desi ono što se i drugima koje smo gledali u bioskopu i na televiziji desi. Pivo je kružilo po društvu, cigarete su se pušile na bezec, a pozitivne energije je bilo na pretek. U parku se kraj zvučnika odakle je dolazila muzika sedelo do kasno u noć.
    Sedamdesete je u našem selu obeležio veliki odlazak mladih ljudi na privremeni rad u inostranstvo, a ponajčešće u Austriju u Beč. Jedne večeri, sedeći sa društvom koje je žicalo po parku za još jedno pivo onako nadomećac, Cvetika je ljut na to što niko nema para u društvu i na sebe samog što nema, a i na one od kojih se tražio po koji dinar za pivo, dao sledeću izjavu:

    - Otićiću u Beč da radim, da zaradim para za cisternu piva, da častim moje drugove, a i one koji to nisu, da vide, da Cvetika ume da bude džek.

    I tako je i bilo. Kad je došla jesen, on je otišao na privremeni rad. Iza njega je ostala anegdota među drugovima njegovim:

    - Kad se Kljani vrati, doteraće cisternu piva.

    I zaista, iduće godine za Uskrs, Cvetika je stigao u selo, a nekako se pogodilo da i Uskrs i Prvi maj padaju u isto vreme. Park je bio prepun mladih ljudi, sa stadiona se čula galama pošto je utakmica bila u toku, a sa zvučnika je dopirala neka romantična muzika. Na klupama pored spomenika, video sam neku gužvu, a kad sam prišao, video sam nekoliko gajbi piva i jednog od cvetikinih drugara kako svima onima koji su želeli pivo otvara i daje flašu. Kad sam upitao šta se to dešava, rekli su mi:

    - Cvetika Bukur je ispunio obećanje, ali nije kupuo cisternu, pošto pivara nije imala cisternu, već je kupio kamion piva za svoje prijatelje, kako je i obećao, kad je odlazio u Austriju.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...