NovoMiloševačka Slika dana - 23.04.2012

Dogodovštine sviraca...

Dogodovštine sviraca...

    Opis: "NaSliku" su "svirci" USFV-a Teodor Pavlović ( "sas" leva, pa "naDesno"...): Tornjanski Dragomir, Molnar Tibor, Klačak Laslo, Dvorski Daniel, Rigo Čaba i Stojan Mesaroš...

    "Kav" što smo Vas već obavestili, na "jučeranju" NM Sliku dana, za potrebe udruženja je "palo slikovanje", jer se pravi pano !!!

    "U pauze slikanja", svirci su se raspričali o "njinim dogodovštinama", pa evo jedne, koju je isprič'o Stojan. Naime, u "Miloševo" je "sPočetkom" osamdeseti' godine prošlog veka, postoj'o duvački orkestar, pod "rukovodctvom" Stojanovog oca, Jožefa Tâte Mesaroša. Orkestar je svir'o različitim prilikama i mada im nije bila namena da "bidnedu fujaši", to jest' da "sviradu" na sa'rane, povremeno bi i to radili, naročito kad' bi' i' "zaMolijo" dugogodišnji "precenik" sela, Milenko Bâba Pajić...

    Izmeđ' ostali', "duvali" su, kako se to govorilo i na sa'ranu Svetozara Prše Golušinog. "Letnjo dobo", vrućina, teško se i disalo, a kamoli još i da se svira, al' šta je tu je i kad' su najzad stigli do karlovačkog groblja, po običaju i' je na ulaz doček'o ondašnji grobljar Palika, da i' sprovede "doRake"...

    Al' avaj..., doček'o i' je obuven u "gumane čizme", obučen samo u "kupaće gaćice", a "naGlavu" je, "kav" i uvek, im'o čuvenu "titovku, sas" crvenom zvezdom petokrakom "naNju" i to ne onom normalnom, malom, neg' velikom, što ono "kažedu - kav" kokarda !!!

    To je o'ma' i pored ozbiljne "situvacije, zaSmijalo, doTad" tužnu povorku, a pošto je Palika bijo "redovan" ljubitelj žestoke "kapljice, naTu" vrućinu ga je "malko" više "drmnila", pa je stao na čelo kolone i poč'o da maršira u "ritam plek" muzike, a sve dižući ašov ( "sas" kojim je iskop'o "raku"... ) "gorena dolena, kav" da im diriguje !!!

    E to je već "priVršilo" svaku meru, pa em vrućina, em Palika diriguje, tu je već počelo "smijanje", pa su duvači počeli loše da "sviradu", jer im je "krenila" pljuvačka u "inštrumente" !!!

    Da bi stvar bila još gora, Baba Milenko, koji je inače uvek "bijo trezven" i razuman čo'ek, sem kad' ga neko, baš tol'ko "naJedi" ( a "ondak" je bilo bolje da bežîte od njega, "brez" obzira, dal' ste krivi il' niste... ), je uz'o lopatu i "sasŠnjomena" je svom snagom, "opalijo" Paliku "poLeđi" !!!

    O'ma' su "prikinuli sas sviranjom", a tužni skup, još dugo "posla" tog', nije mog'o da "dođe kSebi, od smijanja"...

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...