NovoMiloševačka Slika dana - 11.01.2013

Miloševačko kameno doba...

Miloševačko kameno doba...

    Opis: Evo jednog' priloga, "kojog" nam je, još "lâne", posl'o stalni saradnik "naNaš sajt" - Maliderčan, "naŠta" mu "mlogo fala" !!!

     Uvek sam se pitao da li u nasoj okolini ima nečega sto govori a nekoj davnoj proslosti. Pored Arače i grada Galada za koji se zna i jos nekih pojedinosti na kojima je radio gospodin Branko Belić, i sto je objavio u svojoj knjizi nisam cuo da postoje neki lokaliteti i iskopine koje govore o nekim davnim vremenima. Mozda ja samo nisam informisan. Petnaest godina trazim po knjigama i arhivima makar neki znak koji bi mogao da me na nesto uputi. Dosta toga sam pronasao interesantnog i zanimljivog, ali neka se jos malo krčka i nadogradjuje, pa će ako Bog da jednog dana biti i objavljeno. I pre neki dan odem kod brata da mu uradim etiketu za vino koje proizvodi, a sinovac me dočeka sa nečim sto me ja jako obradovalo. Naime, oni ( porodica Budišin) imaju ogroman vinograd u Galad-u. Za one koji ne znaju Galad je deo atara pored kanala Dunav-Tisa-Dunav a sa leve strane tzv. bašaidskog mosta. I tako ponekad kad oru vininograd oni pronalaze razne stvarčice. Neke od tih pronadjenih stvarčica su i ovi predmeti sa slika. Ja sam bio iznenadjen. Prvo zato što je tako nešto staro pronađeno u našoj okolini a drugo, zato što nisam mogao da poverujem koliko su ti stari, da li su naši preci il' ne ne znam bili vešti u obradi kamena. Samo da vidite koja je to preciznost. Siguran sam da su imali neku za ono vreme naprednu tehnologiju obrade kamena. Nisam siguran da fotografije mogu sve to da prenesu, ali verujte mojim utiscima. Isto tako nisam siguran za šta su ovi predmeti sigurno služili, ali na osnovu izgleda mogu da predpostavim. Mozda i grešim, neka oni koji su bolje upućeni daju stručan komentar.
    Ova prva slika (sivi polomljeni predmet)...

    ..., meni liči na deo kamenog čekića.
    Druga slika ( beli predmet) u obliku kruške meni liči na kamenu sekiru.

    Zaista donja strana je poprilično oštra.
    Treća slika (dva okrugla prstena)...

    ..., meni liči na deo nekog kamenog nakita, ali na internetu piše da su to tegovi (giviktovi, kako se kaže u N. Miloševu) za vagu.
    Predmeti sa druge dve slike nisam siguran za šta su služili...

    ..., ali i njihova obrada je fantastična. Čak se na jednom predmetu pod lupom vide i neke smislene linije koje možda nešto i znače.
    Pronalazač ovoga je Srdjan Budišin.
    Da dâ Bog da ovo bude početak nekih novih otkrića u našem mestu.

     Maliderčan

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...