NovoMiloševačka Slika dana - 27.07.2013

XIV Dani Teodora Pavlovića..

XIV Dani Teodora Pavlovića..

    Opis: "Prvi dan", XIV Dâna Teodora Pavlovića, su obeležila dva lauerata: pesnik i pisac Radivoj Šajtinac iz "Bečkereka", čija je "pramBaba" po majci, "izKarlova" i Ljubomir Bata Kojić iz Novog Miloševa...

    Dobitnik nagrade Teodor Pavlović za najbolju knjigu - Dilinkuca: Kratke i friške banatske bajke, Radivoj Šajtinac...

    ..., je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Školovao se u Zrenjaninu i Beogradu. Studirao svetsku književnost na Filološkom Fakultetu u Beogradu.
    Član je Srpskog književnog društva i Društva književnika Vojvodine. Najveći deo karijere proveo je kao urednik u Domu omladine u Zrenjaninu i kao glavni urednik časopisa Ulazanica. Piše poeziju, prozu, eseje, književnu i likovnu kritiku. Bavi se dramaturgijom i prevodom s ruskog i engleskog jezika.
    Autor je 30-ak knjiga poezije, proze i eseja. Dobio je sledeće nagrade: Mladost, Srebrni pečat varoši sremskokarlovačke, Karolj Sirmaji, Milutin Uskoković, Stevan Pešić, Knjiga godine DKV, Dimitrije Mitrinović... Dobitnik je nacionalne penzije za izuzetan stvarački doprinos srpskoj kulturi i umetnosti.
    Poezija, proza i eseji prevođeni su mu na engleski, francuski, nemački, španski, mađarski, slovenački, slovački, makedonski, turski, ruski i norveški jezik u stranim časopisima.
    Živi i stvara u Zrenjaninu.

    Dobitnik Nagrade Teodor Pavlović za životno delo, Ljubomir Bata Kojić...

    ..., rođen je u Novom Miloševu 1945. godine. Bavi se umetničkom i kreativnom fotografijom.
    Izlagao je na preko 130 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Početkom osamdesetih godina, njegove fotografije ulaze u reprezentativnu kolekciju Srpska fotografija danas na izložbi održanoj u Budimpešti. Učesnik je ižlozbe Teme i funkcije medija fotografije održane u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a učestvovao je i na 24. Oktobarskom salonu likovnih i primenjenih umetnosti u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu.
    Najznačajnije nagrade koje je dobio su: Zlatna medalja kralja Alberta II od Belgije, Zlatna medalja PSA Američke asocijacije za fotografiju, CEF Španske asocijacije za fotografiju, nagrada na izložbi Coupe du Monde FIAP des Clubs, Zlatna medalja FIAP - 29th Black and White Biennal u Slovačkoj 2008. godine, zlatna medalja FSS, Nagrada za najbolju monografiju na 54. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od strane ULUPUDS-a i Beogradskog sajma 2009. godine i dr. Fotografije Ljubomira Kojića uvrštene su u Antologiju fotografije Vojvodine, a časopis za kulturu fotografije REFOTO na nekoliko stranica objavio je Kojićev portfolio pod nazivom Studije stanja.
    Kojić kod međunarodne fotografske organizacije FIAP ima umetničko zvanje AFIAP. U Foto savezu Srbije ima umetnicko zvanje KMF FSS.

    Napomena - kratke "bijoGrafije" su preuzete "sas" prezentacije "Banatckog" Kulturnog Centra...

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...