NovoMiloševačka Slika dana - 25.12.2013

Rimokatolički Božić 2013-te...

Rimokatolički Božić 2013-te...

    Opis: Još 'edan Božić, će se dočekati u "rimoKatoličku crkvu", koja je zvanično završena, još davne 1841-ve godine...

    Biskup "banatcki" Nemet, je tim povodom "sastavijo", sledeću božićnu poslanicu:

     26. Novembra, u pola dvanaest časova, u sali za štampu Svete Stolice, predstavljena je Apostolska Pobudnica Svetog Oca Evangelii Gaudium (Radost Evanđelja).

    Papa Franjo u svojoj Pobudnici često koristi riječ radost, točnije, pedeset i devet puta govori o radosti i kaže: Tko je kršćanin, taj neka ne korača svetom tužnog lica. Papa Franjo između ostalog navodi učenje Pape Pavla VI koji 1975 godine ovako piše: "Čuvajmo dakle gorljivost srca. Čuvajmo onu radost da možemo predati evanđelje, čak i kada sijemo u suzama. Neka u nama bude čvrsta odlučnost koju nam nitko ne može oteti. Neka spozna svijet ovaj svijet koji se muči u raznim strahovima, ali koji se nada što znači Radosna vijest Evanđelja. Ali tu vijest tužne i slomljene osobe, niti nestrpljivi ili nervozni ljudi, ne mogu je predati drugima. Ne može je predati nitko, doli onaj čiji život zrači radošću koja je ukorijenjena u Kristu, i koji je spreman podariti svoj život kako bi došlo Njegovo kraljevstvo, i kako bi Crkva pustila svoje korenje u srce čovječanstva (80 točka)".

    Kršćanska nada, radost, je najveći dar kojeg danas možemo dati ovom svijetu.

    Pojam Božića na prvom mjestu u čovjeku budi ideju darivanja: što ću kome darovati, s čim ću iznenaditi moje voljene i prijatelje, i s čime će me oni iznenaditi. Svaki dar treba biti poseban, trebao bi da očara primaoca.

     Koliko li je drugačiji stil našega Boga. Tiho, ali ipak na neizrecivi način nas je darovao.

    Stvaranje svijeta, naše ljudsko biće, da je poslao Spasitelja sve je to jedan veliki dar. Kosztolányi Dezső pred svoju smrt, gledajući zvjezdano nebo, ostao je zapanjen da je, kako on sam kaže: "Bio ipak samo gost jednog velikog nepoznatog Gospodina". Mi tako normalnim smatramo to da možemo hodati, gledati, govoriti, razmišljati. Samo ako izgubimo bilo koju od naših sposobnosti, tada shvaćamo njezinu vrijednost. Najveći Božji dar bio je to da nam je poslao svoga Spasitelja, vlastitog sina, koji je ušao u našu povijest, i htio ostati s nama. Isus je rekao Nikodemu možda najljepšu rečenicu u Bibliji: "Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina, da tko god vjeruje u njega ne propadne, nego da ima život vječni" (Iv 3,16). U mađarskom jeziku grčki jezik ima jedan nepoznati vremenski glagol, kontinuiranu prošlost, što u ovom slučaju znači da Bog nije samo jednom dao dar prije dvije hiljade trinaest godina, već neprekidno daje. I nije dao bilo što, već samog sebe. To je najosobniji i najveći dar čovjeku, pred čime sve drugo biva zasjenjeno, to je dar koji može biti svačiji.

    Uz razmišljanja jednog našeg duhovnog pisca, svima Vama želim Blagoslovljene Božićne praznike: "Sin nam je darovan! Bog je postao čovjekom, nebesa su se otvorila. To je dar nad darovima. Bog ne može biti nadmašen u ljubavi i darivanju, ali ga možemo slediti. Budimo otvorenog srca za primljeni dar i za darivanje".

    + Német László SVD

    Zrenjaninski Biskup

    

    Svim' onim', koji Božić "slavidu" po "novim" kalendaru, želimo sve najbolje, "povodu najRadosnijog" hrišćanskog praznika...

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...