NovoMiloševačka Slika dana - 06.01.2014

Badnji dan, Badnjo veče, Božić...

Badnji dan, Badnjo veče, Božić...

    Opis: Srećan Badnji dan, "Badnjo" veče i Božić, svim' onim', koji ga "poštujedu po starim" kalendaru !!!

    Zorica Baštovanov ( od Cickovi'... ) je tim povodom, napisala sledeću priču:

    Korinđanje je stari vojvođanski običaj da na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i čestitaju Badnje veče i Božić rođacima, komšijama, prijateljima ali i potpuno nepoznatim ljudima a ovi ih daruju orasima, bombonama, voćem i nekim sitnijim novcem.

     Kad se završi Badnjačka večera i kad deda prekrsti sobu orasima nastaje spremanje za korinđanje. Kape, šalovi, gumene čizme da ne mora da se pazi kuda se ide. One najmlađe neko od ukućana povede po komšiluku dok se malo stariji organizuju u grupice i kreće se u Korinđe.

     Prvo se obiđe najbliži komšiluk a onda se zaređa po okolnim sokacima. Tamo gde "primaju korinđaše" avlinska vrata su odškrinuta. Čuvarkuća je vezan pod slamom il zatvoren u štali da slučajno ne ujede neko dete. Upaljeno svetlo "u kraj kuće" prosto poziva korinđaše da viknu "JEL SLOBODNO KORINĐATI?" Tad obično domaćica izađe i rečima "Jeste, jeste" poziva korinđaše u kuću.

    Poređani u kraj vrata kreće "korinđanje" odnosno svako od dece odrecituje neku prigodnu pesmicu spremljenu za taj dan. Oni koji znaju otpevaju "Roždestvo" ali ti su bili retki kad sam ja išla u korinđe.

     Najčešće su se korinđele one kratke kao što su:

     Ja sam mali Jaša
     Jašem na čilaša
     Čilaš kleče
     Ja vam reče
     ČESTITAM VAM BADNJE VEČE

     Ili

     Ja sam mali korinđaš
     Daj gazda šta imaš
     Jel vina il rakije
     Evo Božić kod kapije
     Ako nećeš dati ja ću Božić oterati
     Nazdravlje gazda večera

     Ili

     Ja sma mala Jana
     Idem iz dućana
     Posl'o me je Bora
     Da mi date ora
     Il kolač da čekam
     Il žarač da begam
     Nazdravlje gazda večera...

     I meni najlepša koja se korinđa u kući gde je mlad bračni par

     Mi smo došli na taljige Da nam date mamaljuge I po čašu crnog vina Da vam snajka rodi sina Da vidimo vašu jelku Da vam snajka rodi ćerku Da vidimo vaše koke Da vam snajka rodi dvojke

     One najmlađe ali isključivo dečake su stričevi ili ujaci učili i nekim "golicavijim" tekstovima koje su strogo korinđali samo u određenim kućama i određenim ljudima.

     To je ona čuvena "ja sam mali poštar ...." koju ću preskočiti jer kao lepo vaspitana devojčica TO nisam korinđala.

     Kad se svi korinđaši izređaju domaćica iznosi unapred spremljenu činiju i svakom daje po nekoliko oraha, jabuku, narandžu, bombone, krem bananice ili šta je već spremila ali orahe obavezno. Sve to završava u torbi koja je od kuće poneta. I tako do duboko u noć dok se polako ne krenu zaključavati vrata i gasiti sveta po kućama. Danima smo se posle hvalili "plenom" koji je sakupljen za korinđe. Bila je to prilika da i oni kojima noćni izlazak nije bio dozvoljen (oni od 7-14 godina recimo) izađu "u provod" i to do duboko u noć.


Moje male komšinice...

     Ono po čemu najviše pamtim korinđe je moja baba-Vida, mamina mama, koja nije baš zarezivala Novu godinu i Deda Mraza već se od nje poklon dobijao za Badnji dan tj za korinđe. Najlepši i najveći koji pamtim je žuti hula-hop koji sam dobila tamo kad sam imala nekih 10-12 godina. Možda je bilo pre njega skupljih ali za mene vrednijeg nije bilo. Tu negde prestaje moja korinđaška karijera i svodi se samo na odlaske kod babe da joj se čestita Badnje veče i kao uzdarje dobije "dinar" i par oraha.

     Danas sedim kod kuće, čekam korinđaše i uživam gledajući ih onako zarumenele i slušajući korinđe koje sam i ja onomad korinđala. Običaja radi, ako baš moram nekom u kuću na Badnji dan, ja pitam:

    "Jel slobodno korinđati" i dobijem orah dva kao uzdarje što sam čestitala Badnji dan i Božić.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...