NovoMiloševačka Slika dana - 23.01.2014

Kožura ?!?

Kožura ?!?

    Opis: Evo još 'ednog priloga, "našog", vrednog saradnika - Malidera:

    Poznata je stvar da mi Banaćani (ne svi) a posebno mi Miloševčani kad pravimo disnatore imamo jedan poseban specijalitet. Mislim da je Nadzornik piso o tom. Taj specijalitet je svinjska kožura. Šta je to? Kad pripušimo svinjče (zakoljemo ga) onak ga ne šurimo, neg' ga lepo oprljimo. To se danaske radi sas brenerom i butan bocom, a nekad se svinjče prekrivalo slamom koja se upali da izgore. Dok se svinjče prlji, lagano se garež skida sas nekim starim tupim nožom. A kad se oprlji, onak se sas ribaćim četkama il džakovima za krompir a pod mlazom vode dobro iztrlja. Tad se svinjče onako na trepnama il kakim starim bašćenskim tarabicama na sred avlije žuti kav dukat. Tad se svinjče rasplati na dve pole. To se radi vrjastim oštrim nožom i satarom, a ko nema sataru može da posluži i sikerica. Pri tom se pazi da se džega, debela i tanka creva ne probušidu, jel se ona kasnije čistidu i držidu u neku šerpu punu vode i crnog luka. U ta creva kasnije paravimo nadeve. A dok se sto opisano radi, mislim na prljenje, pranje, rasplaćivnje, i mali i veliki čekadu kožuru. Sas trbuva je naj tanja i to obično ide deci i onim sas protezama. Obično se uzme parče kožure 10h20 centimetara, a može i veće, zavisi onaj što košta (jede) kaki apetit ima. Onak se to parče kožure okrene na naličje i nožom se lagano ostruže slanina il pabušina koja je ostala, pa se to posoli i umota kav palačinak, onako u valjak i je se. To je milina. To je ne zamenjivo. E sad, moj brat je dobio iz poljoprivredne škole iz Futoga dva para matičeni manguljica. Par je ostavio a par smo menjali za drugu stoku. Krmača nam je oprasila šest komada, kažu da je to prosek. A posle prašenja gospodina nerasta smo uštrojili. Čast da mu oduzme ponos imo je doktor Lajoš iz Kikinde. Petorica ga je sas pajvanima uvezanog držalo dok je doktor obavio poso. Inače doktor Lajoš je penzioner, ali je u okolini ne prevaziđen za štrojenje krupne i odrasle stoke. Prošlo je tačno mesec dana od ovog zahvata. Nerast se oporavio, i nabacio još koju kilu. A pre par dan je pao za slobodu. Imo je 192 kile. Zdravo velik pa rundav, a kljove mu viridu sas obe strane jedno osam santimetara. Zdravo je bio agresivan, čak i posle štrojenja. Tako da ga ustvari nismo klasično zaklali neg smo ga sas onim strujnim elektrodama ošamutili i onak dalje sve po redu. Moram da kažem, da nije pojo mi šaku koncetrata. Jeo je starog leba, trave, deteline, tulaja, ljuštike od kukuruza, ljuske od krompira i luka, ludaje, tikvice, i po koji klip kukuruza, puževe, ta sve što nam je palo pod ruku. Tako su nam rekli profesori iz Futoga. Dolazili su da proveridu kako napreduju. Kažedu da samo ako se tako rani može da da maksimum i da valja. E da se vratimo na kožuru. Ovog puta kožure nismo mlogo jeli, a vidite i sami zašto. Kav što vidite , kožura je debela od santimetra pa čak do dva kav ova na sliki. Malo smo nešto sas trbuva uspeli da probamo i to je sve.

    Dakle, ako se rešite da držite ovu sortu, javite se. Imaće te i mesa, i slanine, i masti i čvaraka, i nadeva, i svega, al kožure jok. Samo da napomenem da je od njega jednog bio veliki čabar i po masti, a pri tom je ostavljena sva slanina koja je debela verovali ili ne u proseku 8 santimetara. I još nešto nisam teo da se falim sas svojim matičenim čistim manguljicama, već da vam pokažem kaku kožuru ima. Opanci od ove kožure se teško trcadu. Ovaj braonski deo do tanjira je ta pomenuta kožura. A slanik sam stavio da bi Vam lakše dočaro odnos dimanzija.

    Inače, ovako obarena slanina, natrljana sas slatkom, sitnom alevom paprikom i odozgore bela luka, soli i bibera je poseban specijalitet i brend. Od mene toliko, odo sad u kujnu.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...