NovoMiloševačka Slika dana - 04.07.2014

Ništa brez pekmeza !!!

Ništa brez pekmeza !!!

    Opis: Evo još 'ednog priloga, "našog" vrednog saradnika - Malidera:

    Odena kod nas u Banatu, a pogotovo u Novom Miloševu "Njegovo Veličanstvo Pekmez" zauzima kultno mesto. U neka prošla vremena, pekmez je zauzimo vrlo važno mesto u ishrani. Brez njega se nije moglo zamisliti ni jedno godišnje doba. Zimi je bio glavna i možda jedina poslastica za decu. Za fruštuk (doručak) mati bi decama na friški lebac izPećke namazala pekmeza. Pa još uz sveže pomuženo i uzvareno mleko, milina jedna. Koristio se i za večeru, ne samo za fruštuk. Zatim "Taške" (knedle sa pekmezom), uz neku paradajz čorbu sas flekicama, carski ručak!

    Leti, ko je radio u polje uglavnom je za jelo nosio pekmeza i leba, drugog il' nije bilo, il' se štedilo. A tek ko je išo da kopa u nadnicu, pekmez nije priskako. Jer je pekmez sladak i daje potrebnu energiju, a ne ište vode.

    Dečurlija, leti kad ode da se sigra, pa kad ogladni, samo dotrči kući, jedan komad leba i pekmeza i nazad u sigru. Ništa lepše neg viditi rumeno pa malko musavo dete, kako drži i je pekmeza i leba a sedi ko na iglama samo čeka momenat da zagrebe natrag u sigru.

    Nije pekmez bio samo idealna 'rana, i za druge stvari se koristio. Recimo kad fugne na kaljevu pećku propušćadu dim, od pekmeza se napravi lêp (smesa slična nekom malteru il' lepku) i snjimena se olepidu kritične fugne i bidne kav novo. Isto i solundar (cevi) od šporeta se krpio sas tim. I još na 'iljadu mesta se pekmez primenjivo u našim domaćinstvima. Ako se sećate di su ga Vaši stari koristili piš'te odena na sajt.

    A spravljo se od razni voćki. Šljiva, kajsija, duda, krušaka, šipka, ringlota i još….. Ovaj odena na sliki je ovogodišnji od crveni i beli ringlota. I obavezno brez konzervansa. Nasut vreo u dumstflaše pa u rernu da se gorena okore. Onda stavite zaklopac il' celofan i čekate zimu i izmišljate recepte za razne đakonije sas pekmezom.

    Lepi su razni industrijski kremovi i marmalade al' ništa brez PEKMEZA !

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...