NovoMiloševačka Slika dana - 20.08.2014

KC - Branko Andrić u Beč, otvara BKC !!!

KC - Branko Andrić u Beč, otvara BKC !!!

    Opis: Juče u 19 časova, u Centru za umetnost i umetnička i kulturna istraživanja "Branko Andrić" u Beču, koji nosi ime po čuvenom neoavangardnom umetniku iz Novog Sada, održalo se književno veče - Portret Radovana Vlahovića, književnika i direktora Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, čime se ovaj centar zvanično po prvi put otvario za posetioce.

    Branko Andrić Andrla (1942-2005) bio je pisac, slikar, muzičar i jedan od prvih interdisciplinarnih umetnika još u sedamdesetim godinama. Studirao je političke nauke. 1972. godine se iz Novog Sada odselio u Beč, gde je kao stvaralac, takođe, bio veoma zapažen.

    Sin Branka Andrića Andrle, istoimeni Branko Andrić, umetnik, magistar i doktorand na Akademiji lepih umetnosti u Beču i direktor centra, osnovao je ovaj centar u želji da centar bude institucija koja bi, posle smrti Branka Andrić Andrle, bila glavna kontaktna tačka za sve one koji žele da steknu pristup Andrli kao čoveku, umetniku i njegovom umetničkom radu, ali i da Centar "Branko Andrić" bude institucija koja će se baviti umetničkim i naučnim istraživanjima i promocijama umetnika, muzičara i pisaca, koji su u vezi sa Brankom Andrićem Andrlom, ali i onih koji to direktno nisu u vidu organizovanja Portreta umetnika.

    Branko Andrić Andlra kao frontmen grupe Imperium of Jazz u Kulturnom dvorištu Radovana Vlahovića u Novom Miloševu 1986. godine.

    Radovan Vlahović povodom gostovanja u novoosnovanom Centru "Branko Andrić" kaže:

    "Branko Andrić Andrla je književnik koji je svoju umetničku vatru pronosio širom Panonije, Balkana i Evrope, a jedan plamen svoje neukrotive energije ostavio je davne 1986. godine kod mene u Banatu na trajno čuvanje pomažući mi da u vremenima komunizma osnujem jednu od prvih privatnih institucija kulture na prostorima Jugoistočne Evrope. I evo, ja sada, nakon toliko godina, tu iskru kreativnosti, oplemenjenu mojim četrdesetogodišnjim književnim radom i alternativnim posleništvom u kulturi, donosim u Beč i polažem je kao lični prilog u temelje kulturnog centra sa imenom Branka Andrića Andrle."

    U programu su učestvovali: Radovan Vlahović, Branko Andrić i Senka Vlahović Filipov.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...