NovoMiloševačka Slika dana - 27.09.2014

Održani su 15-ti Dani Teodora Pavlovića

Održani su 15-ti Dani Teodora Pavlovića

    Opis: Jubilarni Dani Teodora Pavlovića održani su 25. septembra u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

    Ovom prilikom obeležena su tri velika jubileja: 210 godina od rođenja Teodora Pavlovića, 160 godina od njegove smrti i 15 godina trajanja manifestacije Dani Teodora Pavlovića, uručene su Nagrade Teodor Pavlović akademiku Vasiliju Krestiću i predstavljena je monografija o manifestaciji Dani Teodora Pavlovića.

    Na ovom svečanom skupu...,

    ..., prisutne je pozdravio doc. dr Đorđe Đurić, generalni sekretar Matice srpske, Saša Šućurović, predsednik Opštine Novi Bečej, otvorio je manifestaciju, dr Mirjana Brković, upravnica Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu, govorila je u ime žirija za dodelu Nagrada Teodor Pavlović, prof. dr Srđan Šljukić govorio je o samoj manifestaciji, a Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, o monografiji Dani Teodora Pavlovića: Godina jubileja . Miodrag Petrović , glumac, prvak Srpskog narodnog pozorišta, vodio je program i govorio stihove Teodora Pavlovića. Solisti Beogradske opere Ljubomir Popović i Dragana Popović uz pratnju pijaniste Milana Šumenkovića izveli su nekoliko kompozicija. Pismo zahvalnosti upućeno je protonamesniku Draganu Budaku za dosadašnji rad na manifestaciji, a pričitano je i pozdravno pismo Ranka Žeravice, jednog od ranijih dobitnika nagrade.

    Akademiku Vasiliju Krestiću uručene su Nagrade Teodor Pavlović za životno delo i najbolju knjigu - za knjigu Srbi u Ugarskoj 1790-1918. Osim Povelja, laureatu je uručena i umetnička slika autorke Ane Vidmar , akademske slikarke iz Slovenije.

    Jubilarne Dane Teodora Pavlovića organizovali su Banatski kulturni centar i Crkvena opština Dragutinovo iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada. Manifestacija se tradicionalno održava u Novom Miloševu, rodnom mestu Teodora Pavlovića, a ove godine, zbog jubileja, održana je u Matici srpskoj.

    Manifestaciju su podržali: Opština Novi Bečej, Mesna zajednica Novo Miloševo i PD Vojvodina Novo Miloševo.

    Više na sajtu BKC-a: http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...