NovoMiloševačka Slika dana - 14.03.2015

Marim ja...

Marim ja...

    Opis: Evo, da se opet "mâlko poFalim"..., knjiga Vladimira Gavrilova, koja se zove - Marim ja, na "korice" ima moju fotografiju...

    Autor je rođen u "Bečkerek", a od malena živi i radi u Beč'...

    Knjiga je objavljena u Ediciji ZAVIČAJ, a izdavač je Banatcki kulturni "center"...

    Prelom teksta i dizajn, je uradila Senka Vlahović Filipov, a evo šta za knjigu kaže, urednik i "recenzenat", Radovan Vlahović:

     Već od samog naslova, autor nam idiomom Marim ja otvara asocijacije koje nam taj izraz donosi sva­kog tre­nuka kad ga čujemo. Marim ja je izraz koji je odomaćen ovde, kod nas u Banatu, i govori vi­šeznačno o onome ko ga izgovara. A upotrebljava se u mnoštvu različitih situacija. Kad postavimo pitanje prijatelju: Da li želiš nešto da jedeš?, on od­govori: Marim ja, a to znači i mogu i hoću, ali ne moram. Sam termin nam govori o mirnoći, staloženosti i spremnosti pesničkog subjekta da svet oko se­be gleda neostrašćeno i da, ne namećući svoju li­čnost kao centar sveta, pokaže u svakom trenutku spremnost na kompromis i na toleranciju.
    Ovaj pesnički prvenac je veoma orginalan, jer se autor ne bavi poezijom na jedan učen način, njega to i ne interesuje. Za njega je pesma sve ono što ima ritma, rime i duha, onog narodnog, domaćeg, banatskog, koji nam svima kaže: Može, a i ne mora, to jest Marim ja, ili A sada neću ni kako ja hoću. Zavičaja ni jednog nema bez zavičajnih pesnika, a oni, kad su u dalekom svetu, najlepše iz tuge i nostalgije pevaju o njemu. Tako je i ovaj stihoplet pesama Vladimira Gavrilova pod nazivom Marim ja njegov skromni doprinos narodnom zavičajnom pevanju srednjeg Banata.

    Evo i, da tako kažem, naslovne "ricitacije":

MARIM JA

Lep je dan osvanuo Marim ja I ptice cvrkuću novom danu Marim ja Otvoren prozor, ulazi sunce Marim ja Nemam razloga, nemam volje Marim ja Moja ljubljena pored mene Marim ja Danas za sve mogu reći Marim ja Shvatate li moje reči Marim ja Sutra možda biće bolje Marim ja Danas nisam dobre volje Marim ja, marim ja

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora