NovoMiloševačka Slika dana - 18.01.2016

Jedna letnja priča...

Jedna letnja priča...

    Opis: Ovi' dana, nisu tako niske "tamparature", al' "zaTo brije" 'ladan severac, pa "isPada" da je "zdravo, jâko" 'ladno !!!

    I naravno", da "ondak" čo'eku "padne naUm" leto..., "poGotovu", još kakvo je bilo ovo prošlo...

    Tamo "negdi sKrajom" sedamdeseti' godina prošlog' veka, moja generacija je bila u "obavezu", da posla prve godine studija, "petnajst" dana u toku leta, provede na "vojnu obuku", u "najbližu kasarinu", što je "zaNas milošefčane značilo" - Kikinda !!!

    Svakojaki' gluposti su nas tamo učili i "kanda" spremali za rat, koji niko nije očekiv'o, "barem" što se tiče "spoljnjog" neprijatelja...

    I sad' zamislite, leto, vrućina..., a celi dan provodite na "raznoRazne" poligone i još stigne naređenje, za noćnu "vedžbu" !?!

    Moje, "kav" odeljenje, je trebalo, da "kav" izvede napad, na "kav" neprijateljske rovove, a "pridVodijo" je nas "redovan" vojnik, desetar po činu, Barta, inače gastarbajter iz "Nemecke, 'rvat poreklom, koji se nad'o nagradnom odsustvu, ako "bidne, kav" uspešan "sas" nama...

    U "odeljenje" je bilo i nekol'ko bosanaca, koji su se baš "zdâli" oko "vedžbe" i kad' smo trebali da krenemo u napad, pitali su:

    A taktika je bila sledeća: razmak izmeđ' "kav" boraca je, "bijo okolo" desetak "meteri". Desetar Barta, koji je "bijo" na desno' "krilo", bi izd'o naredbu i "ondak" bi se to "tijo" prenosilo ( "kav" ona "sIgra" - gluvi' telefona... ), "naSkroz" do levog krila !!!

    "Letnjo dob'o", noć..., Kikinda sija do neba..., iz daljine se čuje muzika skroz od Jezera, "sas" suprotne strane grada, "di" su "leti" čuveni Grbići, "držali" disko i najčešće "pušćali" - Ring My Bell...

    ..., što je tog' leta "bijo" hit, a mi smo iz rovova, čekali neređenje za juriš...

    I konačno:

    I tako smo mi, jedno dvesto "meteri" pognuto trčeći išli ka neprijateljskim rovovima, da bi "pridKraj" poligona jurišali i pucali "sas ćorcima", uz padajuće, svetleće, "cignalne" rakete i vikali:

    Kad' smo, baš stigli do neprijateljski' rovova, "vedžba" je "prikinuta", uz veliku "dernjavu" nekog', malog, al' besnog' poručnika:

    To je bila prva, velika greška, a druga, je bila, što je tek "polak" odeljenja izašlo na juriš !?!

    I "ondak" se "vaspostavilo", naravno, posle dûge i teške analize, da je tâ greška nastala, još kod' oni', "kav" gluvi' telefona, jer je do "našog milošefčana" Dušana Maćoša Duke, prenošena naredba, kako je i izdata, a od njega:

    Da nesreća bidne veća, poligon je "bijo" sav "priKriven žêžama" ( koprivama... ), tako da se ono "polak" odeljenja, baš "prilično oŽežalo" !!!

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora