NovoMiloševačka Slika dana - 18.04.2016

Pobednici Fejsbuk festivala !!!

Pobednici Fejsbuk festivala !!!

    Opis: Aleksandra Luthander iz Švedske, Todora Škoro iz Beograda i Igor Trpčeski iz Makedonije proglašeni su za pobednike 7. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u konkurenciji od oko 500 pesnika iz 19 zemalja sveta.

    Prvostepeni žiri Festivala, koji čine pobednici prethodnih šest Festivala iz različitih država, doneo je odluku o odabiru pesama za uži izbor.

     Odluka o užem izboru objavljena je na sajtu BKC-a:
    http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2016/04/uzi-izbor-za-nagradu-7-evropskog.html

    Drugostepeni žiri u sastavu: dr Zoran Đerić, Goran Ibrajter, Franja Petrinović, Radovan Vlahović, i Simon Grabovac, predsednik, doneo je odluku o dobitnicima Nagrade koja je objavljivanje samostalnih zbirki pesama.

    Evropski Fejsbuk pesnički festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku sa ciljem da virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu.

    Oko 120 učesnika programa Festivala nastupalo je na Novosadskom sajmu, dok su ostali prijavljeni učesnici učestvovali putem Fejsbuka.

    Evropski Fejsbuk pesnički festival održan je 15, 16. i 17. aprila na Novosadskom sajmu, u okviru 22. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

    OBRAZLOŽENJE DRUGOSTEPENOG ŽIRIJA

    Obrazloženje drugostepenog žirija 7. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u sastavu: dr Zoran Đerić, Radovan Vlahović, Franja Petrinović, Goran Ibrajter i Simon Grabovac, predsednik.

    Na završnoj sednici održanoj 17. 4. 2016. u 14:30 h žiri je doneo sledeće odluke:

    1. Da se nagrade tri pesnika

    2. Nagrađeni pesnici su:
    Aleksandra Luthander, Haselbi, Švedska (za pesmu Pijeta )
    Todora Škoro, Beograd, Srbija (za pesmu Povratak u Damask )
    Igor Trpčeski, Prilep, Makedonija (za pesmu Duhot na tišinata/Duh tišine )

    Nagrada je ravnopravna i podrazumeva objavljivanje knjiga do sledećeg 8. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala.

    Obrazloženje za pesme

    Pijeta Aleksandre Luthander (Haselbi, Švedska) je jezgrovita, amblematična ljubavna pesma, u kojoj se spaja figura Pijete sa potrebom za ljudskim naručjem. Prožimanje duhovnog sa svetovnim prisustvom, odnosno odsustvom, bez patetike i suvišnih reči.

    Povratak u Damask Todore Škoro (Beograd, Srbija). Aktuelna tematika koja baca iskošen pogled na migracionu krizu kroz biblijsku paralelu, jer su seobe večne i neprestane. Ironična, jer gleda iz ugla dečaka u invalidskim kolicima, sa Londonskog koledža tako da dobija još jednu dimenziju evropsku, ali i humanu.

    Retorična pesma Duhot na tišinata/Duh tišine Igora Trpčeskog (Prilep, Makedonija) ima u sebi igrivost i duhovitost neprestano između dve krajnosti, između svetla i tame, između tišine i buke, sva je od pitanja, ali je više od upitanosti nad smislom pevanja i življenja koga najbolje izražavaju poslednji stihovi: "Da li da plačem ili da pevam?" Odgovor je jasan: Pevati.

    U Novom Sadu, 17. 04. 2016. godine

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora