NovoMiloševačka Slika dana - 25.05.2016

Karlovčani za primer...

Karlovčani za primer...

    Opis: Evo novog' priloga Maliderčana, saradnika na "ovaj" naš sajt:

    U subotu 21. maja u našem selu ispred hrama Svetog Arhangela Gavrila održana je radna akcija. Članovi "paorskog pevačkog društva" su se okupili sa namerom da ulica i rogalj pred crkvom budu opet lepi i zeleni kao nekada. Već izvesno vreme je tu bila velika gromila nekog šljunka i šuta, zarasla u korov i šiblje.

    Jovica Belić ( bariton) je dotero svoju mašinu, kaže da se zove "delihender" i sav pomenuti šut i šljunak natovario i odno na kraj sela i naso rupe na letnjem putu. Ostali pevači, Žarko Kovačev- Bioskobdžija(bas), Jovica Golušin- Burkeš (bariton), Rada Golušin Burkeš (prvi tenor), Vlajko Simić (drugi tenor), Radovan Nedin Sitar (drugi tenor), Miodrag Rođenkov (drugi tenor) Miroljub Maćoš (bas), Dragan Jovanović Ćira (bas) Dragomir Popov Zec ( bariton) Željko Berbakov Murga (bariton) Cveta Kovačev Tetak (bariton), Rada Veskov Gladilo (bas), Milivoj Stanisavljev Prepeljan ( bariton) Miloš Filipov (drugi tenor), Nikola Budišin Veroučitelj (drugi tenor- bariton), Duško Ilić, sveštenik Milomir Jelić i još mnogo dečurlije, su sa lopatama, grabljicama, krampovima, ašovima i metlama odradili ostale poslove.

    Ulica je ponovo zasijala u punom sjaju. Sad samo još taj deo da ozeleni. Sklonjeno je negde oko dvadeset tona krtoga. Na kraju posla, svi prisutni su molitvano zahvalili gospodu, otpevavši "molitvami Bogorodici, i mnogaja ljeta".

    Za svo to vreme dok smo radili, naš pevač Nenad Jurišin Paša je pripremao večeru. Kada smo mi ujutro u devet počeli sa akcijom Paša je pristavio večeru.

    U bagraču se tiho krčkala jedna fino ugojena ovca stara četiri godine. Na laganoj vatri se tištila tačno do šest sati pridveče. U bagrač su prvo poređane dve tri letvice pa je na nji' naređano meso i šargarepa i luk, zatim je bagrač umotan u alu foliju i potpaljen je brener ispod. Dalje ne vredi da pričam, dalje mora da se proba. A ovcu je poklonio pomenuti Vlajko Simić. Bilo je i šale na račun Vlajka i njegove ovce. Pošto se Vlajkova porodica u selo doselila iz okoline Kruševca 1957. mogla su se čuti dobacivanja i badrcanja kao na primer:

    "Jal Vlajko, jel to poslednja ovca od oni što ste doterali kad ste se doselili".

    Aludiralo se na starost ovce, jel većina nije verovala da to meso može da bude ukusno. Ali Paša je učinio da se ne razlikuje od mlade jagnjetine.

    Ovako okupljanje, mora biti za primer. Kada bi stvarno voleli svoje selo kao što ovi ljudi vole svoj hram, morali bi češće da se okupljamo i sami prionemo, a ne da čekamo da nam neko drugi nešto uradi. Od pomenuti pevača trojica su invalidi, to samo govori o snazi volje i ljubavi.

    Ista ekipa se sada priprema da ode u Bočar da malko pripomogne oko kopanja kanala pored crkve za vodovod i struju. Evo i zadatka za nadzornika sajta, da prikupi priko sajta predloge šta bi mogli u našem selu, za našu decu da odradimo kroz radnu akciju.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora