NovoMiloševačka Slika dana - 05.05.2017

Nagrade 10-og jubilarnog, Proleća Sime Cucića...

Nagrade 10-og jubilarnog, Proleća Sime Cucića...

    Opis: Nagrade i Plakete sa imenom Sime Cucića biće dodeljenje u subotu 6. maja u 12 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu u okviru 10. jubilarnog "Proleća Sime Cucića".

    Banatski kulturni centar ovu književnu manifestaciju, posvećenu liku i delu Sime Cucića (1905, Novo Miloševo 1988, Zrenjanin), rodonačelnika književne kritike književnosti za decu, organizuje u cilju afirmacije i kritičkog sagledavanja književnosti za najmlađe.

    U okviru manifestacije dodeljuju se Nagrada "Sima Cucić" za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu, Nagrada "Sima Cucić" za životno delo i tri Plakete.

    Žiri za Nagradu "Sima Cucić" u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović (predsednik), prof. dr Predrag Jašović (potpredsednik) i Radovan Vlahović, književnik, doneo je sledeću odluku o nagradama:

Nagrada "Sima Cucić" za najbolju knjigu
    iz oblasti nauke o književnosti za decu
    Milivoje Mlađenović "U zamku zamki: Dramski i scenski potencijal poezije i proze za decu"

    Zmajeve dečje igre, Gradska biblioteka "Karlo Bjelicki",
    Novi Sad Sombor, 2017.

    Nagrada "Sima Cucić" za životno delo
    Milutin Ž. Pavlov

    povodom knjige
    "Majstori plavih violina: Uglomer dečje knjige Novog Sada"
    Zmajeve dečje igre, Novi Sad, 2017.

    Žiri je doneo sledeću odluku o Plaketama "Sima Cucić":

Plaketa "Sima Cucić"
    Pero Zubac
    "Pesme za Milenu"

    Gradska biblioteka "Žarko Zrenjanin", Zrenjanin 2017.

    Plaketa "Sima Cucić" Nada Kljajić
    "Priča o Lari"

    Banatski kulturni centar, Novo Miloševo, 2017.

    Žiri je u stručnoj konsultaciji sa Zdenkom Valent Belić, profesorom slovačkog jezika i književnosti i prevodiocem u Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine, doneo odluku i o trećoj Plaketi:

Plaketa "Sima Cucić"
    Zoroslav Jesenski (Zoroslav Jesenský)
    "IDE T-REX"

    Slovački izdavački centar, Bački Petrovac, 2016.

    Nagrade i Plakete "Sima Cucić" dobili su u poslednjih deset godina: prof. dr Jovan Ljuštanović, prof dr. Miomir Milinković, prof. dr Spasoje Grahovac, prof. dr Tamara Grujić, prof. dr Predrag Jašović, Gordana Maletić, prof. dr Voja Marjanović, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Timoti Džon Bajford, Đoko Stojičić, prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Slavoljub Obradović, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Milutin Đuričković, mr Milica Jeftimijević Lilić, Branko Stevanović i drugi.

    Sima Cucić je rođen 20. marta 1905. u Beodri (današnje Novo Miloševo), umro je 14. avgusta 1988. u Zrenjaninu. Najpoznatija dela: 1926. knjiga pesama u prozi Psalmi u danima čeznuća, 1936. knjiga pripovedaka namenjena učenicima osnovne škole Ravničari, 1938. roman za decu IV-b napred!, 1946. roman za decu I Moca hoće u školu u izdanju Matice srpske, 1948. omladinski roman Prvi koraci u izdanju Matice srpske, 1951. objavio knjigu Iz dečje književnosti, 1959. Iz dečje književnosti II, 1978. Ogledi iz književnosti za decu za koju 1979. dobija Zmajevu nagradu. Sima Cucić važi za rodonačelnika književne kritike književnosti za decu u Srba.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora