NovoMiloševačka Slika dana - 14.06.2017

Ikona na zâbat ( svekar snajki... )...

Ikona na zâbat ( svekar snajki... )...

    Opis: Šta to znači - ikona na zâbat ?

    "KodNas" lâla, ikona je "vezata zaKuću", što znači, da kad' "jedared" uđe, više ne izlazi !!!

    Kad' je u "pitanje glanc" nova kuća, donosi se i nova ikona, prvo "oSvećena uCrkvu", u "koju" je jednu nôć obavezno i "priNoćila"...

    A kad' kuća ostane "brez" domaćina, pa je nasledi zet il' se kuća nekom proda, nov' vlasnik mož' da "priUzme postojećog" Svêca i ikonu il' da donese novu, njegovu, a da postojeću odnese "naTavan" i postavi je po mogućstvu na "istočni zâbat, sas licom" okrenutim ka zidu...

    E, tu smo..., u tako "jednu kuću, posla" prvorođene devojčice, snajka je bila "naNovo" trûdna i stâre babe su procenile i "kazale", da će biti muško !!!

    Svekar se "naTo" sîlno obradov'o i obeć'o je, da će, kad' mu se rodi unuk, ići "peške sas" tamburašima "doBočara" i "natrag", a sve "uzPut" će deliti krôfne i šta ko 'oće da popije !!!

    No..., "ijOpet" se..., "rodila" devojčica...

    Kad' je "posla" porođaja, snajka prvi put "izišla" u "avliju", da "naŠtrik poŠîri", tek "oprate" pelene, "izišo" je i svekar, pa je o'ma' poč'o glasno da "bandrca":

    Tim' je on 'teo, da ona obeća, da "ćeDu, kav" opet "ići u dućan" i po "trećo" dete, pa možda se najzad rodi i naslednik mu !!!

    A snajka se, onako sve kačeći pelene "sas" rukama "uVis, oKrenila" ka njemu, pa mu je odbrusila:

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora