NovoMiloševačka Slika dana - 22.06.2018

Slovo ljubve 2018-te...

Slovo ljubve 2018-te...

    Opis: Manifestacija pod imenom "Slovo ljubve" i Književna nagrada "Despotica Angelina Branković" podećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je ovaj deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

    U programu učestvuju: Ansambl za ranu muziku "Renesans", Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulutru, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), ovogodišnji dobitnik nagrade "Despotica Angelina Branković" i predsednik Matice srpske, Selimir Radulović, prošlogodišnji dobitnik nagrade "Despotica Angelina Branković" i upravnik Biblioteke Matice srpske, prof. dr Saša Radojčić, u ime predlagača za nagradu "Despotica Angelina Branković", Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Tatjana Miražić, voditelj programa, dok će u okviru "Pesničkog venca" nastupiti Ivan Negrišorac, Selimir Radulović, Slavomir Gvozdenović, Perica Milutin, Miomir Milinković, Radovan Vlahović...

    Nagrada "Despotica Angelina Branković"
    Na osnovu predloga čiji su potpisnici: prof. dr Saša Radojčić, dr Milan Micić, Selimir Radulović i Perica Milutin nagradu "Despotica Angelina Branković" Banatski kulturni centar dodeljuje Ivanu Negrišorcu (Draganu Staniću) za knjigu "Izložba oblaka : izabrane i nove pesme" (Fondacija "Grupa sever", Novi Sad, 2017).
    U obrazloženju za nagradu između ostalog stoji: "Negrišorac već nekoliko decenija ulazi u red najcenjenijih savremenih srpskih pesnika, dobitnik je niza književnih nagrada, a o njegovoj poeziji je, pored pojedinačnih ogleda i književnokritičkih tekstova, 2012. objavljen i zbornik radova Ivan Negrišorac, pesnik, u izdanju kraljevačke Povelje. (...) Najnovije Negrišorčeve pesme pokazuju da se pesnikova stvaralačka avantura sada kreće u nekoliko različitih tokova: nastavlja se pesništvo stavljeno u službu izražavanja religioznih shvatanja, nastavlja se napor da se kroz govor lirskih junaka kaže nešto bitno o srpskoj kulturi i njenom karakteru, i dalje se crtaju detalji topografije srpske kulture, i dalje jer reč je o izvornom lirskom odnosu jedna osetljiva subjektivnost beleži svoj doživljaj, svoje čitanje sveta kao otvorene knjige. Nagrađujući pesnika Ivana Negrišorca, ne obavljamo neki konvencionalni ritual tzv. književnog života, nego govorimo u prilog vrednostima za koje se pesnik zalaže. Time postajemo njegovi saradnici i saučesnici u slavu srpske kulture i pesništva." (prof. dr Saša Radojčić).
    Ivan Negrišorac (prof. dr Dragan Stanić), književnik i predsednik Matice srpske u Novom Sadu, rođen je 31. maja 1956. u Trsteniku. Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatsi jezik završio je u Novom Sadu 1979. godine. Magistrirao je 1991, a 2003. doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. Objavio je knjige pesama: "Trula jabuka", "Rakljar. Želudac", "Zemljopis", "Toplo, hladno", "Abrakadabra", "Hop", "Veznici", "Prilozi", "Potajnik", "Svetilnik", "Kamena čtenija", "Čtenija", "Matični mleč" i "Izložba oblaka". Publikovao je roman "Anđeli umiru", kao i drame: "Fredi umire", "Kuc-kuc", "Istraga je u toku, zar ne?", "Vidiš li svice na nebu?". Objavio kritičke monografije: "Legitimacija za beskućnike. Srpska neoavangardna poezija: poetički identitet i razlike" i "Lirska aura Jovana Dučića". Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj književni rad.

    ***
    Manifestacija se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora