NovoMiloševačka Slika dana - 22.03.2019

Nešto o slanini prelavoj...

Nešto o slanini prelavoj...

    Opis: Nekad' je slanina "prelava" ( užegla... ), bila obavezna "uSvaku kuću, poGotovu", ako je neko od "ukućana" im'o "jektiku" ( tuberkulozu... ), a neko ju je baš tak'u i vol'o, da je jê ( jede... ) !!!

    Neki "štručnjaci tvrdidu", da mi "Lale, neBi" mogli ni da "priŽivimo", u "ovu Panonsku stepu", od sîlne prašine, a da nismo jeli "prelave" slanine, "jerbo" ona čisti pluća !!!

    Naši "soldati" u "Veliki rat" ( I "sevetcki" rat... ), su tražili, da im se u "pakete", pored ostali', uvek "šilje prelava" slanina, "poGotovu", kad' su čuli, da su po frontovima počeli da "koristidu" bojne otrove !!!

    Da bi se slanina "uPrelâvila", bilo je nužno, da se "posla" dimljenja i sušenja, "leti" digne "naTavan", pod crep, da se dôbro "uGrije. Ondak" se ona od vrućine, onako "ocmolji" i počne "sas" nje da kaplje "mašća". Kad' se tak'a "póla raSače", bele površine po preseku "postanedu" tamnije, skoro "kav" providne i "bidne mekana". Ukus "poMalko gôrči", a miris je "sličan, kav" kad' se mladom "oraju" ( orahu... ) ogulji zelena kora...

    Posla tak'e obrade, se "spušća sas" tavana u "komaru", što je slično "špajizu", samo što je ona ukopana, al' "pliće" od podruma i dolena je zemlja, a uvek je zamračena !!!

    Kad' sam "jedared naTu temu", prič'o "sas" mojim "prikom", Živom "Ladičorbićom" iz Kikinde, zubarom u "pemziju", on mi je još i "naPomenijo":

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora