NovoMiloševačka Slika dana - 17.08.2019

Počela je sizona, kuvanja soka od paradajza !!!

Počela je sizona, kuvanja soka od paradajza !!!

    Opis: Ovi' dâna, kad' se šetate "sokacima" novomiloševačkim, vrlo je verovatno, da ćete na više mêsta, osetiti "priPoznatljiv" miris, pošto je počela "sizona", kuvanja soka od paradajza !!!

    Zbog veliki' kîša i niski' "tamparatura", što se proleća tiče, godina baš i nije bila "trefljena ovim, omiljenim" povrću, ni' što se tiče proizvođača na veliko, a ni po domaćinstvima..., malo ga ima, pa je i skup !!!

    No, "brez" obzira na sve, "domaćog" soka od paradajza môra biti na "stelažije" od "špajiza" i to da "doTrajedu" do novog' paradajza, a i duže !!!

    Pogađate..., najtraženija "sprava" u "selo", je "cedilica" za paradajz, koja posebno "izvuče" sok, a posebno ljusku i "semena" !!!

    "IzBašće" su još i dobrodošli celer i paprika...

    ..., da bi pojačali i miris i ukus "budućom" soku, uz još i šećer i "sôlju" !!!

    Paz'te dobro, neko "neMeće", ama baš ništa..., samo skuva sok od paradajza... i naravno i tako "bidne" dobar !!!

    Kad' sok prokuva, "mâne" se na "lagânu" vatru, još jedno "polak" sata i "ondak" se sipa "uFlaše", koje su pre tog' "uGrijane" u "lêrnu", na 100 stepeni celzijusovi', desetak "minuti" !!!

    To je ujedno i najopasnija "situvacija" cele "aperacije", zbog mogući' opekotina, tako da treba biti pažljiv !!!

    Flaše se "zaPušavadu sas" celofanom, tako što se jedna strana potopi u rakiju i ista navuče "naFlašu" i zategne "sas" gumicom za "dumst"...

    Nije "gotavo"..., tako vrele flaše se o'ma' ređadu u "priPraljenu" kutiju, "di" ima "mlogo bûlja", koja "zadržavadu vrelinu" u naredna dva dana !!!

    Tek "ondak" je "gotav" paradajz sok !!!

    I naposletku..., samo ću nabrojati: crven' sos, od soka od paradajza..., paradajz čorba "sas" iskidanim têstom i "čîkovima"..., paradajz čorba, "sas" svinjskim pâpcima..., a punjena parika, se "priliva sas" paradajz sokom...

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora