NovoMiloševačka Slika dana - 11.08.2020

Krenuta je sizona ceđenja i kuvanja paradajza !!!

Krenuta je sizona ceđenja i kuvanja paradajza !!!

    Opis: "Sizona" ceđenja i kuvanja paradajza, je već "uVeliko" u toku ( "neSmem" da Vam priznam..., šta je ono tamo, u "grnčáni" sûd..., ispod metalnog' poklopca... ) !!!

    Ranije je to, nekako bilo "vêzato" za mesec "sektenber"..., al' kako su "fêle" paradajza, počele ranije da "sazrevadu" i pravljenje soka od njega, je počelo ranije !!!

    "Mešina saSlike, sas oKrêćanjom, saPred izBaciva" ljuske i semena, a "izCeđen" sok paradajza izdvaja u "posenu posudu" !!!

    Druga "stvâr"..., već ima "mlogo" nji' "po selu", koji "prodajedu" samo sok od paradajza, tako da domaćice "imadu" posla, samo oko kuvanja i sipanja "uFlaše" !!!

    Gâvra Maćoš ( "ot Bakošovi'... ), pekar "poStuki" , je svaku nôć, dok je pek'o "lebac", uvek "trošijo" najmanje tri "deci" kuvanog', soka od paradajza, jer "brez" obzira na leto il' zimu, pored njegove "pećke", uvek je bila vrućina, pa mu je to prijalo !!!

    Njegova žena Mira, je svake godine pravila "priko" sto "litri" tôg' soka i to po staroj "teknologiji, sas" pasîrom, "di" su se prvo kuvali paradajzi, pa "ondak" pasirali ručno "sas" rôljom", pa bi se tek "ondak" kuv'o sok i sip'o "uFlaše", što je za letnja vremena bilo "uBistveno", pri jâkoj vrućini !!!

    "Ovakvo štâ", bi "ondak zaNju bijo", prâvi spâs !!!

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora