NovoMiloševačka Slika dana - 08.08.2021

I miris i ukus..., mente...

I miris i ukus..., mente...

    Opis: "Volem" i miris, a i ukus mente ( nâne... ) !!!

    Pre nekol'ko dâna, sam "bijo" u "priliku", da joj po prvi put, "uSlikam" cvet, kad' ono i dva insekta su "ispala naSliku" !!!

    "Očito" je, da je ova biljka i šire "voljena" !!!

    U "drugu polovinu" osamdeseti' godina, prošlog' vêka, "uNaš atar" je bilo "zaSijano, mlogo" površina "pod mentom". Najveći proizvođači su bili Marko Makrin Žumanac, "ondašnji diriktor, nekadašnjog" Trgovinskog Preduzeća Zadrugar i Milutin Milovanov - Lûta Bangela, "ondašnji" nasta'nik istorije, "zemljopisa", fizike, 'êmije...

    Kosila se, kad' "naRâsti" pedesetak "cantimetara uVis" i "ondak" se nosila u selo, na sušenje, obično u neka "napušćena" sladišta il' kotarke, "posla" čega se "balirala" i prodavala u Padej, u "firmu" koja se baš i "zvala" - Menta, a čiji je "diriktor bijo" jedan, naš "Milošefčan"...

    Prvi' nekol'ko godina, nije bilo problema, što se tiče prostora za sušenje, al', pošto menta "prilično miriši", dok se sûši, "mlogi" su počeli da "otkazivadu" iznajmljivanje šupa, a "poGotovu kotarki", "jerbo" se miris oseć'o i u "avliju" i kuću, pa čak i u "komšiluk" !!!

    To je "bijo" jedan od razloga, što se prestalo "sas gajenjom", ove lekovite biljke...

    Drugi je "bijo, zaTo" što se godinama samo kosila, a nije "primešćala" na druge njive, pa se "izFêlila", to jest', op'o joj je kvalitet, tako da je i "odKupljivač" lošije plâć'o !!!

    A "danaske", kol'ko znâm, nema više "nijedna parcela", pod ovom biljkom "uNaš" 'atar...

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora