NovoMiloševačka Slika dana - 20.08.2021

Dal bi jeli..., paradajz čorbe i skoveraca ?

Dal bi jeli..., paradajz čorbe i skoveraca ?

    Opis: Kad' sam "bijo mâli", pa ovako za vreme letnje "fêrije, jaj" i moj stariji brat "odTetke" iz Kîkînde, smo često "bivali", kod mâjke i dedike ( tako smo "zvali" babu i dedu... )...

    Kad' bi bila jâka vrućina, mâjka "neBi zaDana pâlila" šporet "uKujnu", neg' bi kuvala il' rano "zâjtra" il' bi se jelo nešto od "obešenjaka izŠpajiza"...

    I tako "jedared", kad' je "mâlko zaLâdnilo", mâjka nas je pitala:

    A baš to, bi jedva čekali da nas pîta, jer smo "skoverce, zdravo, jâko" voleli da "jêmo ( jedemo... ) !!!

    Kad' bi i' ručno "zaBućkala", obavezno bi tâ "šepra sas têstom" bila pokrivena "sas" krpom, da "kav odCtoji", jedno "frtalj" sâta, što bi samo produžavalo "glâdno čekanje" !!!

    "NaŠporét" bi se već, "poLagâno" krčkala paradajz čorba, što je nas unuke manje zanimalo, jer smo čekali, da mâjka dôbro naloži šporet i to "sas čapurjom", posla čega bi "skinila" nekol'ko delova "sas" ringle, da bi na "živu" vatru "metila" tučan' tiganj !!!

    Čim bi se "zaGrijo, sas" četkom, natopljenom svinjskom "mâšćom", bi ga "oMazala, mâlko" sačekala i "sas" emajliranom "poslužavonicom, zaBućkâto" bi sipala u tiganj, držeći ga u levu ruku, spretno ga "okrećajući", da se râvno i jednako, rasporedi po dnu !!!

    Prvi pečen', bi uvek ona pojela, da bi možda još nešto dodala u testo, obično bi to bila "sôlja", a sledeće smo mi jeli "po starinstvu" !!!

    "Filovali" bi' i', prvo "sas siromaškim" sirom, a "posla sas" pekmezom "odŠljîva" il' kajsija i još "sas" pomešanim šećerom i cimetom !!!

    "Nigdi" nisam jeo, tako lepe "skoverce", što "ondak" nisam smeo da kažem..., ni' tetki, a ni' mami..., priznaću... i do dân, "danaske" !!!

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora