NovoMiloševačka Slika dana - 15.10.2021

Naša Senka, ima izložbu u SKC BeVoGrad !!!

Naša Senka, ima izložbu u SKC BeVoGrad !!!

    Opis: Naša Senka Vlahovic, umentički "diriktor" "Banatcki" kulturni "center", od "jučeraske" ima otvorenu izložbu ilustracija u SKC-u ( "Studentcki" kulturni "center"... ) "BeVoGrad" !!!

    Evo i zvanične najave...

    Izložba ilustracija Senke Vlahović iz knjige "Antologija budućih snova: knjiga umetnika", koju je sama autorka napisala, ilustrovala i dizajnirala, biće otvorena u "Srećnoj galeriji" Studentskog kulturnog centra u Beogradu u periodu od 14. do 30. oktobra 2021. godine.

    Zbog epidemiološke situacije, izložba neće imati svečanu ceremoniju otvaranja, a biće otvorena za posetioce od 14. oktobra od 11.00 časova (radno vreme galerije: ponedeljak-petak: 11.00-18.00 / subota: 11.00-15.00)

    Knjiga "Antologija budućih snova: knjiga umetnika" je nedavno izašla iz štampe u izdanju Banatskog kulturnog centra i sama će, pored dvadesetak radova velikog formata, biti eksponat na izložbi.

    O knjizi i izložbi

    Ilustracije Senke Vlahović imaju lakoću u potezu, ali snagu u izrazu. Svaki crveni trag na njima, a on je ne samo sveprisutan, nego i neophodan, izgleda nam poput dirke na klaviru; samo što umesto crnih imamo te rumene, crvene Senkine otiske. Oni su taj udar, taj snažni uskličnik na svakoj od ilustracija. I uvek je tačno tamo gde treba; oko grudi, oko srca, da ogrne glavu, da se poput minđuše od trešanja zakači za uho, da bude obeleživač za knjigu, da se pretvori u školjku, u leptira, da postane jagoda na usnama... I svedoci smo da se ta crvena ne zaustavlja. Ima je baš svuda. Razlivena je "kao suza, suza radosnica", poručuje autorka. I nemamo razloga da joj ne verujemo. Ona nas svojim rečima i slikama zapravo drži čvrsto na onoj zdravoj, vedroj strani života jer "što više vode vadiš, čistija nadolazi"... Čista voda rađa čiste misli, a one opet... pa zna se: "red slika i red pesama... ljubav čista."

    Malo je ovako kompletnih autora koji imaju potrebu da ceo posao zaokruže sami: da napišu, ilustruju, grafički oblikuju... Ali, nije samo u pitanju potreba, već znalaštvo i umešnost u svemu pomenutom, pa ne čudi, što bar na dva mesta jednostavno i samouvereno autorka progovara: "u knjigu obukoh se." Stoga nam kao posmatračima pruža zaokružen užitak jer posmatramo "one woman show" ili u prevodu na Senkin jezik: "ja sam sopstveni let".

    Olivera Skoko, istoričarka umetnosti
    (iz recenzije knjige)

    O autorki

    Senka Vlahović (1985, Novi Sad) je vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, i autorka stručnih knjiga i tekstova o ilustraciji. Na Grafičkom odseku Visoke tehničke škole u Novom Sadu diplomirala je primenjenu fotografiju, gde je i specijalizirala ilustraciju knjige. Master rad na temu Video-ilustracija knjige odbranila je na Akademiji umetnosti u Beogradu. Autorka je sedam knjiga: četiri stručne knjige u oblasti ilustracije (na srpskom i engleskom) i tri umetničke knjige u kojima je objedinila autorski tekst, ilustraciju i dizajn. Dobitnica je ULUPUDS-ove nagrade za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelne komunikacije na sajmu knjiga u Beogradu i Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2017. godini. Autorka je izložbe i projekta Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu (Bibiana, Bratislava 2019, SKC, Beograd 2020). Osnovala je i dugi niz godina organizovala međunarodni Festival ilustracije knjige BookILL Fest. Bila je članica međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi i više puta učesnik međunarodnog simpozijuma ovog bijenala. Grafički je oblikovala oko 500 knjiga, uglavnom u okviru izdvačke delatnosti Banatskog kulturnog centra, gde radi kao umetnička direktorka. Imala je oko 30 samostalnih izložbi slika, fotografija i ilustracija. Učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUPUDS-a i Matice srpske.

    https://senkavlahovic.blogspot.com/2021/10/antologija-buducih-snova-izlozba.html...

    https://www.skc.org.rs/redakcije/srecna-galerija/senka-vlahovic-antologija-buducih-snova.html...

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora